Det var under programpunkten Stadsforum som Daniel Ängmo bjöd in bland andra arkitekten Claes Caldenby för att redogöra för sin syn, och analyskonsulten Mari Ferring från WSP att berätta om vad som är klokt att tänka på innan man radikalt inleder att skapa en ny profil på staden.
Daniel Ängmo inledde själv med att hälsa alla välkomna och bjöd på flera visioner om hur höghus kan byggas på fyra platser i centrala Eskilstuna.
Det finns till och med bilder på visionerna. Men det är också allt som finns i nuläget, det underströk stadsarkitekten.
Arkitekten Claes Caldenby tog vid och manade till besinning nästan på en gång. Han har flera exempel från Göteborg, där man nu planterar tankefröet att bygga ett helt kluster med riktigt höga hus i de centrala delarna av staden, och framför allt där bygget startat för Karlatornet på Hisingen som ska slå Malmös Turning torso med fyrtio, femtio meter, är det tänkt.
– Den här typen av byggande är en symbolhandling, det är en möjlighet att markera, säger Claes Caldenby och visade ett par exempel på hur man i Malmö drog växlar på att man skapat världens bästa bostadsbyggnad.
Men om man ska göra allvar av planerna att bygga höghus så är det viktigt att tänka efter före, underströk arkitekten flera gånger.
– Dessutom bör man tänka på om man alls ska försöka utmärka sig på samma sätt som många andra redan gjort:
– Det är lite fantasilöst, kan jag tycka. Eskilstuna är känt för sina elbussar, det kanske är något att satsa på att utveckla i stället, jag vet inte.
Mari Ferring från analys- och teknikkonsultföretaget WSP, som en gång stod Williams Sale Partnership, är bebyggelseantikvarie, höll med om vikten att tänka efter först:
Hon betonade att man bör se till att man har med sig kommunen likaväl som länsstyrelsen redan på planeringsstadiet för den som planerar att bygga. Och framför allt då om man planerar att bygga högt.
– Vilka platser tål höga hus är frågan man måste ställa sig, sa hon och gav flera goda och dåliga exempel från byggplaner i Värtahamnen i Stockholm, där man måste tänka på att nya byggnader förändrar utsikten för väldigt många på flera skilda platser i staden.
Moderatorn och landskapsarkitekten Dan Hallemar blev nästan lite otålig när han ställde frågan om man verkligen alltid måste sträva efter att nya byggnader inte ska synas alls.
Så menade nu inte Mari Ferring, men höll ändå fast vid att vissa värden måste anses som såpass viktiga att slå vakt om att man inte brutalt bryter mot dem. Samtidigt delade hon ut en rejäl sving mot idén med förtätning av staden. Vilket var exakt vad man opponerade sig mot i slutet av 1940-talet, menade hon.