Arsenalen i Strängnäs

En tysk pansarvagn som tjänstgjort under Hitler, en stridsvagn prydd med Sovjetunionens röda stjärna, en svensk artilleripjäs konstruerad för att avfyra kärnvapen. Per Albin Hanssons rullande ledningscentral och FN:s bandvagn från Balkankrigen.
I fredags klippde kungen bandet för Sörmlands och Sveriges färskaste museum - Arsenalen i Strängnäs.

Övrigt2011-06-10 16:07

Det viktigaste, de 75 fordonen, är på plats, men en hel del finlir återstår: Informationsskyltar ska upp, cafeét ställas i ordning och utanför entrén jobbar en entreprenadmaskin frenetiskt med att jämna ut grus. Totalt äger det nya försvarsfordonsmuseet 375 vagnar, bilar, traktorer och bussar. De flesta har använts inom den svenska armén. De 75 som nu ställs ut representerar olika tidsepoker.

– Ambitionen är att visa utvecklingen av militärfordon från 1900-talets början och fram till nu, säger Stefan Karlsson.

Äldst är en amerikansk lastbil som en gång rullat någonstans nere i Europa under första världskriget. Tillverkningsåret är 1917 och den svenska armén köpte in den begagnad 1921 för Stockholms tygstations räkning. Tygstationen var ett förband inom armén placerat i den byggnad där Armémuseet numera huserar.

De flesta utländska fordonen är annars införskaffade av den svenska armén efter 1945, det vill säga efter andra världskrigets slut.

– Sverige köpte in mycket grejer från omvärlden då. Det fanns ett behov av att utveckla ny utrustning och komma i kapp de länder som var med i kriget. Men Sovjettankern, den fick vi från finnarna som i sin tur stulit den från ryssarna, berättar Stefan Karlsson.

Under krigsåren inreddes en specialbuss till den svenske statsministern Per Albin Hansson. Den var tänkt att fungera som ledningscentral i händelse av att statsminister och regering skulle tvingas bort från Stockholm. Ledningsbussen är fortfarande utrustad med samma fax och telefoner som på Per Albins tid och finns nu att kika in i på Arsenalen.

I slutet av 1950-talet hade den svenska tigern mer än väl tagit igen åren i bakvattnet. Arsenalen hyser en jättelik artilleripjäs som runt 1960 var världens då största, en svensktillverkad bjässe som konstruerats så att den även skulle kunna avfyra kärnvapen. De planerna gick i stå när atombombsdebatten satte fart på allvar i Sverige.

På sikt hoppas Susanna Harjula och Stefan Karlsson att Arsenalen ska bli mer än ett museum – ett utflyktsmål som lockar till upprepade besök.

– Vi har aktiviteter av många olika slag på gång, men har ännu inte hunnit spikat några detaljer, säger Susanna Harjula. Målet är att utvecklas temamässigt och erbjuda verksamhet för bland annat skolbarn.

En 75 kvadratmeter stor yta är avsatt som barn- och lekyta. Dessutom har Arsenalen införskaffat Funtraks – en sorts ministridsvagn för den som vill testa att själv köra ett arméfordon.

Två avdelningar till invigs så fort tiden tillåter: Figurmuseet med en stor samling tennfigurer och Musikmuseet som speglar militärmusiken genom tiderna. Ett soldattorp har dessutom flyttats till området och kommer från och med nästa år att ge en inblick i den indelte soldtens vardag.

Till invigningen på fredag kommer förutom kung Carl XVI Gustaf även kulturminister Lena Adehlson Liljeroth och ÖB Sverker Göransson. En historisk parad inleder innan kungen tar till saxen. Under den fortsatta invigningshelgen bjuds bland annat på ponnyridning och möjlighet att testa Funtrak.

Arsenal – äldre beteckning för militärt förråd och verkstad. Det engelska fotbollslaget Arsenal bildades för övrigt av arbetare på the Royal Arsenal i Woolwich, London.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om