Askgravplatser blir allt vanligare

Det börjar dyka upp nya former av gravplatser på våra kyrkogårdar runt om i tidningens spridningsområde.Nu under hösten har till exempel Västra Rekarne församling med kyrkorna Gillberga, Lista, Öja och Västermo ytterligare ett alternativ att erbjuda anhöriga som mist en när och kär familjemedlem.

Övrigt2013-11-01 05:25

— Askgravplatsen som vi kallar detta är ännu så nytt att vi har visserligen haft urnsättningar vid dessa platser på våra fyra kyrkogårdar, men ännu har inga namnskyltar kommit upp och inga planteringar görs förrän till våren.

Det berättar Ulla-Carin Larsson på församlingsexpeditionen i Öja.

De former av gravplatser som erbjuds i Västra Rekarne församling – liksom de flesta andra kyrkogårdar – är traditionell gravplats för kista eller urna med tillhörande ingraverad gravsten. Gravstenskostnaden är någonstans mellan 6 000 – 30.000 kronor beroende på vilken typ av sten som väljs och hur mycket text som ska graveras in.

Sen har man det som kallas minneslund som är helt kostnadsfritt. Här får anhöriga inte vara med vid gravsättningen, askan sprids eller grävs ned och så har anhöriga endast en plats vid en fontän, parkbänk eller liknande att gå till för att minnas sina nära och kära.

— Just det tyckte många anhöriga i efterhand kändes lite för neutralt och anonymt, fortsätter Ulla-Carin Larsson. Man började efterfråga något annat. Därför har detta med askgravplatser/askgravar dykt upp och alla församlingar gör olika. Det finns mängder av alternativ!

— Vi anlitade en trädgårdsarkitekt och valde ett system med en rektangulär sten ungefär en halvmeter hög där man på den sluttande ovansidan sedan kan sätta upp en namnskylt för sin anhörige. Detta kostar 3 000 kronor för stenen och skötseln, namnskylten bekostar man därutöver

.

På S:t Eskils kyrkogård och vid Klosterkyrkogården i centrala Eskilstuna har man haft ett liknande alternativ/system i några år och valt att göra stora järnställningar/smidesställningar där man sedan sätter upp namnskyltar i brons för den avlidne. Här finns också en liten hållare för ett ljus eller en vas.

Så här säger Joel Hanberg som är administratör inom Eskilstuna församling:

— Vid S:t Eskils kyrkogård började vi med detta med som vi kallar askgravlund redan 2005, vid Klosterkyrkogården 2009. Jag tror att det fanns en förebild från Småland då där man är duktig på att komma på nya lösningar. På senare år har vi märkt att detta blivit jättepopulärt. Det passar många. Anhöriga som först valt minneslund, tycker i efterhand när de fått veta att vi även har askgravlundar, att de skulle valt det i stället. Just detta med att det finns en namnskylt på den avlidne är viktigt för många.

På S:t Eskils kyrkogård har man nyligen byggt ut sin askgravlund, eftersom fler och fler väljer det.

— Hos oss kostar en plats i askgravlunden närmare 3 500 kronor inklusive namnskylt och dispositionsrätt i 25 år, fortsätter Joel Hanborg.

Jörg von Bothmer är kyrkogårds- och fastighetschef i Strängnäs Domkyrkoförsamling: I kommunen finns tre kyrkogårdar, men bara en med askgravplats.

– Vi började med askgravplats på Strängnäs södra kyrkogård för ett par år sedan och intresset blir allt större. Jag tror det här är ett bra framtidsalternativ när folk flyttar runt så mycket i landet, säger Bothmer.

I Strängnäs får man en minnesplatta på en sten och askgravplatsen sköts av kyrkogårdens personal i 25 år framåt.

– Gravrättsinnehavarna får medverka till utsmyckningen med snittblommor och ljus, säger Bothmer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om