Viktkampens vapendragare är den personliga tränaren Andreas Lindblom samt Caroline Nyzell, träningscoach och kostrådgivare. De träffades för första gången våren 2016 då deras chefer sammanstrålade dem för ett blivande projekt. Caroline jobbade då på Aros vaccin och hade nämnt för sin chef att hon var väldigt intresserad av programmet Biggest loser på tv.
– Jag har under många år haft en dröm om att starta ett koncept liknande Biggest loser, jag har länge följt programmet och blivit riktigt peppad, säger Caroline.
Tanken är att man ska hitta en ny livsstil.
Andreas Lindblom
På gymmet Munktell träning & hälsa hade ägarna liknande idéer och när företagen träffades kläcktes projektet Viktkampen, ett kost- och träningskoncept som ska vara hållbart i längden. Det är på detta gym kostutbildningen och merparten av träningen äger rum.
– Tanken är att man ska hitta en ny livsstil som är enkel att följa, även när man är klar med Viktkampen, förklarar Andreas och Caroline fyller på:
– Det gäller att ta bort de största fällorna, men man behöver inte ta bort dem helt. Om man älskar pasta kan man dra ner på det till ett par dagar i veckan i stället för kanske fyra-fem dagar som ibland är fallet.
Träningen är crossfitinspirerad, metodiken kommer därifrån i både mönster och övningar. Under passen jobbar grupperna mycket efter klockan.
– Det är många olika pass, både inne och ute. Vi kör till exempel intervaller eller efter en tid som man ska klara så många repetitioner som möjligt på, säger Andreas och fortsätter:
– Vi kör väldigt strikt, de får lära sig övningarna ordentligt och sen ökar vi bara. Meningen är att de ska vara motiverade att träna själva när de åtta veckorna här är avklarade.
Viktkampen börjar med att deltagarna först anmäler sig, sen är det en gallring bland ansökningarna. Inför denna omgång var det över 50 personer som ville vara med. 18 fick chansen. Efter uttagningen genomgår alla en hälsoundersökning med livsstilsprover och EKG. De samarbetar med en vårdcentral i Eskilstuna där undersökningarna görs, det är viktigt att alla som ska vara med undersöks av legitimerad personal. Första träffen på gymmet får alla göra ett konditionstest med en efterföljande kostdiskussion. De tre första passen i crossfitlokalen är introduktion så att alla lär sig övningarna korrekt. Efter det stegrar hårdheten på träningspassen.
– Ju bättre tränade deltagarna blir, desto bättre återhämtning får de och kan träna ännu hårdare, konstaterar Andreas och fortsätter:
– Det gäller att vara hel och frisk för att kunna delta fullt ut, vi jobbar inte med sjukgymnastik så det gäller att man inte kommer hit med skador och skavanker.
I början är det kostlära och träning på programmet. Efter några veckor övergår det till enbart träning. Deltagarna träffas tre gånger i veckan för att träna tillsammans i olika grupper.
– Man får stoppa de lite grann, många vill köra mycket mer än våra tre pass men det avråder vi ifrån helt. Det brukar sluta med att de går in i väggen eller skadar sig, man kan inte gå från 0 till 100 på en gång. Utöver våra tre pass rekommenderar vi vardagsmotion, förklarar Andreas.
Det är extremt viktigt för oss att vi är proffsiga.
Caroline Nyzell
– Det är extremt viktigt för oss att vi är proffsiga, vi finns tillgängliga i stort sett under hela tiden det pågår. Det händer att deltagarna ringer eller skickar sms när de handlar för att fråga om olika varor de ska ha, säger Caroline och skrattar.
Under de första två åren har det varit en åttaveckorsperiod på våren och en på hösten. Viktkampen utvecklas hela tiden och Andreas och Caroline känner att de mer och mer hittar sina roller och gör förbättringar i uppläggen.
Vad gäller kosten är Caroline ansvarig.
– Det mest väsentliga i kosten handlar om att ta bort de största fällorna som gör att man går upp i vikt. Det finns lite olika vägar att gå, det handlar om att hitta något som passar individen, säger Caroline och fortsätter:
– Vårt sätt att tänka är att allt passar inte alla samt att den kost man väljer också ska kännas som ett långsiktigt alternativ, vi gillar inte dieter och "quickfix"-lösningar.
Andreas är snart utbildad näringsterapeut vilket kommer ge extra fördjupning i näring och hälsa för upplägget i Viktkampen.
– Vi vill att de ska se helheten, att bra mat och välmående hänger ihop, konstaterar Andreas.
Tanken finns att Viktkampen ska expandera, men vårt fokus nu är att varje grupp ska kunna få ut så mycket som möjligt under de åtta veckorna programmet pågår. Andreas och Caroline säger att deras projekt gett bra respons och inför varje ny start hör folk av sig och vill vara med, utan att de behöver annonsera speciellt mycket om att det är på gång.
– Vi har en hemsida och en officiell facebooksida, vi har även en intern sida på facebook för varje grupp som kör med oss, förklarar Andreas och tillägger:
– Biggest loser är inget vi vill kopiera, vi har vårt eget koncept som vi vill forma efter våra egna idéer. Alla som är med måste vara motiverade och villiga att slita för fullt. Det brukar inte vara några problem för de som deltar, de har oftast redan bestämt sig för att ändra sitt liv.
– Vi lär dem vad som behöver göras, sedan är det de själva som måste göra det hårda jobbet för att nå sina mål, säger Caroline.
Hur har det gått för tidigare deltagare efter de åtta veckorna hos er, har de fortsatt med ert upplägg?
– Det har gått väldigt bra för våra deltagare. Vi skulle gissa att vi hamnar i snitt på åtta till tio kilo i viktnedgång med en toppnotering på minus 22,5 kilo. Det är fantastiskt på åtta veckor! Det är cirka hälften av deltagarna som väljer att fortsätta träna med oss, andra tränar på egen hand, säger Andreas.
Har ni några uppföljningar med tidigare deltagare?
– Nej, de har vi inte, vi har valt att gå vidare med nya grupper för att hjälpa så många som möjligt. Däremot så har vi haft deltagare som valt att vara med en gång till, vilket är väldigt kul, avslutar Andreas.
[fakta nr="1"]
[fakta nr="2"]
[fakta nr="3"]
[fakta nr="4"]