Åttaåring stängs av från skola i Eskilstuna – farlig för andra barn

En åttaårig elev på en skola i Eskilstuna har stängts av efter att ha slagit och hotat både barn och personal vid flera tillfällen. Men en avstängning kommer inte att hjälpa, tror åttaåringens mamma som känner stor oro. – De måste hitta en annan lösning, säger hon.

Den åttaåriga eleven har helt oprovocerat gett sig på skolpersonal och andra barn i skolan, enligt barnets mamma. Fotot är taget i ett annat sammanhang.

Den åttaåriga eleven har helt oprovocerat gett sig på skolpersonal och andra barn i skolan, enligt barnets mamma. Fotot är taget i ett annat sammanhang.

Foto: Pehrson/SvD/TT Lars

Övrigt2017-04-06 07:31

Det var i torsdags som rektorn på den aktuella skolan tog beslutet att stänga av åttaåringen. Eleven ska då ha gått in i ett klassrum och slagit en annan elev helt oprovocerat, enligt mamman. När personalen försökte ta ut åttaåringen ur rummet, ska barnet ha hotat att döda dem.

Men torsdagens händelse är långt ifrån den första.

– Mitt barn har varit utåtagerande så länge jag kan minnas. Det är både fysiskt och verbalt, hemma och i skolan. Så när vi flyttade till Eskilstuna förra året var jag noga med att förklara det när vi valde skola, säger mamman som menar att skolledningen inte tog hennes varning på allvar till en början.

– Det var först efter några månader, när de märkte att mitt barn var en fara för andra barn, som de reagerade och kontaktade BUP.

Mamman menar att hon själv har varit i kontakt med både socialtjänst och barn- och ungdomspsykiatrin i Eskilstuna angående sin åttaåring. Hon har fått stöd i form av en så kallad Kometutbildning som riktar sig till föräldrar som lever i en ständig konflikt med sina barn. Hon tycker att utbildningen har varit till nytta för henne själv men åttaåringens beteende är oförändrat.

Mamman, som är ensamstående, beskriver hur hon kört skytteltrafik till skolan för att ha möte efter möte om sin åttaåring, med rektor och personal. Barnet har sedan tidigare plockats bort från den vanliga undervisningen eftersom barnet inte klarar av att sitta i stor klass, enligt mamman. Men situationen har inte blivit bättre och i torsdags stängdes alltså eleven av en vecka.

– Jag vet att mitt barn har gjort fel men det är inte rätt att stänga av ett så litet barn när vi har skolplikt i Sverige. Mitt barn ser det som en belöning att slippa skolan, de måste hitta en annan lösning, säger mamman.

– Mitt barn gör andra barn illa. Jag känner mig som en misslyckad förälder när jag inte kan få min åttaåring att förstå vad man inte får göra men jag är också besviken över att ingen tar oss på allvar.

Vad är det för hjälp du skulle vilja se?

– Att mitt barn får en utredning som kan visa om det är ADHD, ADD eller något annat, så vi kan sätta fingret på varför mitt barn är så utåtagerande. Då blir det lättare att arbeta utifrån det.

– Vad händer om inget görs nu? Ska jag hälsa på mitt barn på en låst avdelning på psykiatrin om några år? Jag får den oroskänslan. Mitt barn är redan utpekad som skolans värsting.

Enligt skollagen får en rektor stänga av en elev som en disciplinär åtgärd om situationen är allt för ohållbar och det kan motiveras med att andra elevers trygghet och studiero äventyras. En avstängning är dock sista utvägen när avvisning från klass, kvarsittning och skriftlig varning inte haft någon effekt.

Hans Ringström, skolchef för alla grundskolor i Eskilstuna kommun, vill inte kommentera det enskilda ärendet men menar att en avstängning är en oönskad men ibland nödvändig åtgärd.

– Varje gång en rektor tillgriper en avstängning är det på något sätt ett misslyckande. Det löser ju inte problemen, men en avstängning är ju till för att skolan ska få tid att ta fram en plan att arbeta utifrån. Sen kan inte jag i det här läget säga att rektorn eller personal gjort ett konkret fel. Vi kan bara konstatera att det som skolan har gjort inte har räckt till.

Hur vanligt är det att ett barn stängs av?

– Det är mycket ovanligt när det gäller yngre barn. Så när en rektor bestämmer sig för att stänga av en elev har skolan vänt och vridit på allt men inte hittat någon annan lösning, säger Ringström.

På fredag är det tänkt att åttaåringen ska komma tillbaka till skolan. Varken Hans Ringström eller rektorn på den aktuella skolan vill kommentera elevens avstängning närmare med hänvisning till sekretess. Men de poängterar att det alltid finns en handlingsplan och ett åtgärdsprogram för elever som behöver extra hjälp eller stöd.

Vad säger skollagen?

En avstängning måste motiveras med att det handlar om att säkra övriga elevers trygghet och studiero.

Får bara tas till om utvisning ur klassrummet, kvarsittning eller skriftlig varning inte har haft någon effekt på elevens uppförande.

Det finns tillfällen när skolan kan stänga av en elev utan att ha prövat andra åtgärder först. Det kan till exempel vara om eleven har begått ett allvarligt brott mot en annan elev eller en lärare.

Eleven måste erbjudas kompensation för missad undervisning

Avstängningen får aldrig vara längre än en vecka och man får inte stänga av en elev fler än två gånger per kalenderhalvår.

Rektorn ska informera huvudmannen, alltså kommunen, om beslutet.

Om eleven är under 18 år ska även socialnämnden informeras.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!