Avråder från badning när algerna står i blom

Algblomningen är ett ständigt samtalsämne på sommaren. I år kom den rekordtidigt till Sparreholm och Båven.

Övrigt2017-05-03 06:00

I mitten av juni var räddningstjänsten på plats vid Båven utanför Sparreholm efter att privatpersoner befarat att det rörde sig om någon form av farligt utsläpp. Men det visade det sig vara algblomning som orsakade det blågröna skimret på sjön.

‒Att det uppstår algblomning är inget ovanligt men det var ovanligt tidigt. Miljökontoret har varit i kontakt med räddningstjänsten och sett bilderna som togs på platsen och den skylt som avråder från att bada där det är mycket blågröna alger. Det är information som miljökontoret också står bakom och vår information på hemsidan är högst aktuell, säger Daniel Jansson, miljöinspektör i Flens kommun.

Blågröna alger är en äldre benämning av cyanobakterier. Bakterierna ser ut som och uppför sig som alger vid blomningar. Vanligtvis visar sig inte cyanobakterierna förrän det har varit varmt en längre period och dess uppkomst sägs främst bero på övergödning.

Även om det inte rörde sig om kemikalier i Båven bildar vissa arter av cyanobakterier toxiner som i sig kan vara farliga att få i sig.

‒Algerna som har den blågröna lystern kan potentiellt vara farligt om man får i sig större mängder, till exempel vid en kallsup. Vi avråder från att bada om det är mycket alger men man kan inte tvärsäkert säga att det är farligt, säger Jansson och fortsätter:

‒Det är lika giftigt för vilken varelse som helst men framförallt djur och småbarn är dem som lätt kan få i sig vatten och det är särskilt viktigt att hålla uppsikt på dem. Cyanobakterier kan ge hög feber, diarréer och kräkningar.

I Flens kommun bedöms risken för algblomning vara störst i Yngaren, Vadsbrosjön, Skundern och Yxtasjön.

‒Det är sjöar som har övergödningsproblematik och där det finns mycket näringsämnen. Men det kan i princip dyka upp i vilken sjö som helst, det är svårt att förespå, säger Daniel Jansson.

På Miljöenheten i Strängnäs har man nyligen börjat ta vattenprover men inte märkt av någon algblomning i ansenlig utsträckning.

De insatta i frågan kring badplatserna och vattendragen i Eskilstuna kommun har inte gått att nå.

Trivs i solskenet

Algblomning är planktonalger som på kort tid växer kraftigt och bildar mycket stora populationer.

Algblomning förekommer i alla sorters vatten i Sverige.

Vanligtvis blommar alger nära vattenytan där solljuset är starkast.

Husdjur löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomningar.

För vuxna människor är risken normalt liten att drabbas av förgiftning. Barn bör hållas ifrån vatten med algblomning eller under uppsikt.

Källa: SMHI.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!