Det var på torsdagsförmiddagen som mannen, dömd för flera sexualbrott mot barn, lämnade sjukhusområdet under en frigång. På måndagseftermiddagen återkom han till sjukhuset, berättar Jörgen Bragner, verksamhetsområdeschef på Karsuddens sjukhus.
‒Personen kom självmant tillbaka i går eftermiddag.
Det finns inga uppgifter om att mannen skulle ha begått brott under tiden han inte var på sjukhuset.
‒Jag kan inte veta vad han gjort varje sekund, men det finns inget som tyder på att han begått brott.
Var mannen vistats under dagarna på flykt och vad han gjort kan inte verksamhetsområdeschefen gå in på.
‒Jag kan inte gå in på vad en enskild patient har gjort.
Sjukhuset hade fått indikationer på att mannen tänkte återvända självmant, vilket han alltså gjorde.
‒Vi hade indikationer på att han tänkte komma tillbaka. Om vi talar hypotetiskt är det inte ovanligt att patienter som avvikit hör av sig till avdelningen. Det är väl ett bevis på att vi har god vård och goda relationer, säger Jörgen Bragner.
Det är inte straffbart att avvika från frigång eller att rymma, vare sig från rättspsykiatrisk vård eller från fängelse, så någon påbackning på straffet i vanlig mening är inte aktuell för mannen.
I stället kommer han tillbaka till intagsavdelningen och får indragna friförmåner. Till friförmånerna räknas sådant som att få gå ut, ensam eller med personal.
‒Vår rutin är när någon avvikit är att man kommer tillbaka till intagsavdelningen. Där tittar man över medicinering och risker och behandlingsplan och man får bestämma vilken avdelning som är aktuell.
Tiden man vistas inom rättspsykiatrin avgörs av framförallt två saker, förklarar Jörgen Bragner:
‒Dels är det psykisk hälsa, dels risken för återfall i brott. Det är vad förvaltningsrätten tar ställning till vid utskrivning, permissioner eller vid frigång, som det var frågan om här.
Vid vissa tidigare avvikningar från Karsudden, exempelvis 2013, när en våldtäktsdömd man avvek och stoppades på motorvägen nära Linköping, när hans bil gick sönder, har bilder och signalement publicerats. Så skedde dock inte nu.
‒Det är skillnad om det är rikslarm, om man bedömer att det är fara för allmänheten. Då brukar polisen gå ut med bild. Det är inte Karsudden som fattar det beslutet, säger Jörgen Bragner.