Axellent intar Sparreholms slott

Ny kock på Sparreholms slott som vill locka folk dit för matens skull. I juni öppnar dörrarna till hans Retrokafé. ‒Det här är en långsiktig satsning, säger kocken Axel Johnsson.

Axel Johnsson är den nye kocken som drar i spakarna på Sparreholm.

Axel Johnsson är den nye kocken som drar i spakarna på Sparreholm.

Foto:

Övrigt2017-05-26 06:12

Efter några lyckade beställningar från Sparreholms slott till cateringföretaget Axellent beslöt sig de för att erbjuda kocken arbete.

‒Anna Karinen hörde av sig i slutet av förra året och frågade om jag ville driva deras Retrokafé i sommar. Jag behövde inte fundera länge alls på vad jag skulle svara, säger Axel Johnsson utanför entrén till kaféts lokaler.

Just nu håller han på med förberedelserna inför öppningen om några veckor, det mesta är färdigt men det finns kvar att göra.

‒Det är lite med menyn som ska spikas och personalfrågan är inte riktigt helt klar, säger han.

Inne på kafét är allting verkligen retro. Borden, stolarna, skyltarna som pryder väggarna och några saker inflyttade från museiverksamheten.

‒Jag har till och med fått till det med läskedrycken, de här sorterna känns helt rätt, säger Axel Johnsson och pekar på det välfyllda kylskåpet med Champis, Cuba Cola och andra läskedrycker.

För två år sedan startade han sitt egna företag som håller på med catering och har då varit baserad i Mariefred. Den verksamheten har han också flyttat med hit men det här är första gången som han har ett eget ställe.

‒Jag tror inte att det kommer bli en dans på rosor - mycket jobb men det ska bli väldigt roligt, säger Axel Johnsson.

På Retrokaféts meny kommer det finnas en blandning av bakverk och maträtter.

‒Det kommer finnas gamla klassiker som dammsugare eller biskvier. Sedan blir det väldigt got mat så som räkmackor och hamburgare som man kan ta till en kall öl.

Utöver kafét kommer riktiga gourmander kunna åka till Sparreholms slott för en weekend med fokus på mat.

‒Vi kommer erbjuda matpaket för sällskap med tillexempel en sjurättersmiddag. Det kan kombineras med en övernattning på slottet och visning av museerna, säger Axel Johnsson.

Hela verksamheten vid Sparreholm har valt att satsa mer på maten. I en tidigare artikel med Eskilstuna Kuriren berättade ägaren, Anna Karinen, att det inte finns många turistmål där maten inte ligger i fokus och att Sparreholm nu breddar sig för att erbjuda en matupplevelse.

Tror du folk kommer åka hit för din mat?

‒Först och främst kommer folk åka hit för museerna, men när de går härifrån kommer de garanterat vara mätta och nöjda, säger Axel Johnsson och fortsätter:

‒Sedan har vi den satsningen som inte är på kafét. Med matpaket och sedan har vi även bröllopssällskap och konferenser som vi erbjuder mat.

Öppettiderna för kafét kommer från och med den 16 juni vara tisdag-torsdag klockan 11.30-17, fredag och lördag 11.30-20 och söndagar 11.30-17.

‒Vi kommer också ha en hel del evenemang, för att hitta information om de kan man gå in på Sparreholms slotts hemsida.

Axellent

Namn: Axel Johnsson

Ålder: 35

Bor: Strängnäs

Jobb: Ägare på cateringföretaget Axellent AB och driver verksamheten på Sparreholms slotts hotell- och konferensverksamhet samt Retrokaféet.

Han har tidigare jobbat på restaurangerna vid Hotell Borgholm, Ishotellet i Jukkasjärvi och flera av världens bästa krogar, tillexempel The fat duck och Noma.

Mer information om Axel på www.axellent.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om