Bäddat för konflikter i kommunfullmäktige i Eskilstuna

Det är inte bara i riksdagen valresultatet ställer saker på sin spets. Även i Eskilstuna bäddar SD:s ökade väljarstöd för konflikter.

Kim Fredriksson (SD) är beredd att diskutera med övriga oppositionspartier.

Kim Fredriksson (SD) är beredd att diskutera med övriga oppositionspartier.

Foto:

Övrigt2018-02-19 17:30

Till skillnad från i riksdagen har Eskilstuna en stabil, stark majoritet bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centern. Därmed är tillsättandet av ordförande och 1:e vice ordförande i kommunfullmäktige, kommunstyrelse och nämnder given. De tre majoritetspartierna kommer att dela på dessa sinsemellan.

När det gäller 2:e vice ordförande – som normalt tillfaller ett oppositionsparti – är utgången inte lika självklar.

– Men jag förutsätter att oppositionen tar sitt ansvar, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Efter valet 2014 bildade Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna en teknisk valsamverkan – eller valkartell om man så vill – inför fördelningen av ordförandeposter och mandat i nämnderna. Det handlade alltså inte om att driva politiska frågor tillsammans, utan renodlat om fördelning av förtroendeposter. Därmed blev V, MP, L och KD större än Sverigedemokraterna, trots att SD var kommunens tredje största parti. Eftersom praxis är att majoriteten lägger ner sina röster vid val av 2:e vice ordförande kunde kartellen rösta fram sina kandidater.

Även i år har V, MP, L och KD bildat en valkartell. Men med årets valresultat får kartellen och SD lika många mandat i kommunfullmäktige – 13 vardera.

– Om det finns två kandidater till posten som 2:e vice ordförande och majoriteten avstår från att rösta blir det alltså 13–13 vid en omröstning i kommunfullmäktige, konstaterar Andreas Lindbom som är valsamordnare och utvecklare på kommunledningskontoret.

– Får två kandidater lika många röster blir lottning avgörande enligt lagen. Men oppositionspartierna kan också göra upp sinsemellan hur platserna ska fördelas.

Jimmy Jansson föredrar det senare scenariot:

– Min utgångspunkt är att vi inte kan ha en situation där man lottar platser. Jag vill inte heller hamna i en situation där vi i majoriteten avgör hur oppositionen ska agera.

Däremot vill han inte säga hur majoritetens ska agera för att undvika ett lottningsförfarande, men berättar att han kallat till en gruppledarträff där frågan ska diskuteras.

SD:s gruppledare Kim Fredriksson är villig att diskutera med övriga oppositionspartier.

– Vi är beredda att släppa vissa poster, men det förutsätter att vi får något annat tillbaka, säger han.

Det är inte Stefan Krstic, Liberalernas nye gruppledare, inte intresserad av:

– Vi tänker inte förhandla med SD. Om det är det enda alternativet får det bli lottning, före eller under kommunfullmäktige. Men vi är ännu i början av processen och jag avvaktar hur majoriteten ställer sig.

Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui hoppas på en smidig lösning, men är också beredd att ta fighten.

– Sedan tycker jag att det är viktigt att majoriteten också röstar, säger hon. Varför skulle de inte kunna rösta på några av våra kandidater. SD är ju ett parti med rasistisk ideologi. Det är obehagligt och jag tycker det borde vara ett enkelt val.

Det räcker med ett enda ledamot från majoriteten väljer att rösta på kartellens eller SD:s kandidat för att det inte ska bli lotten som avgör. Omröstningen är dessutom sluten, så ingen vet vem som röstar på vad.

Presidieposterna är viktiga för oppositionspartierna eftersom en andre vice ordförande i en nämnd har mer insyn än en vanlig ledamot. Personen får också ett månadsarvode på drygt 10 000 kronor i månaden, vilket också bäddar för mer tid att ägna sig åt politiskt arbete.

Val av förtroendeposter

Valet till kommunfullmäktiges presidium – ordförande, 1:e vice ordförande och 2:e vice ordförande – genomförs under nya kommunfullmäktiges första sammanträde 15 oktober i år.

Övriga presidier – kommunstyrelse och nämnder – väljs av kommunfullmäktige 13 december. Nämnderna tillträder vid årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!