Bandymuseet i Hälleforsnäs

Numera spelas enbart boule på Edströmsvallen i Hälleforsnäs. Men det fanns en annan tid. I decennier var Brukets Blå ett begrepp i Bandy-Sverige. Hälleforsnäs IF:s bandysektion spelade 21 säsonger i allsvenskan och drog horder till bandyrinken intill bruket.

Övrigt2011-06-03 15:15

Ja, så hårt var publiktrycket att extratåg fick sättas in från Eskilstuna när det drog ihop sig till hemmamatch i Hälleforsnäs.

När Bruket spelade mot arvsfienden Katrineholms SK vintern 1958 kunde Edströmsvallen räkna in 7 826 betalande i publiken. Utomhus! Visserligen medförde många varm dryck i den obligatoriska bandyportföljen – men ändå. För att få till spolad is krävs ett visst mått av kyla.

2005 var storhetstiden definitivt över, bandysektionen lades ned och historien om Brukets Blå riskerade att falla i glömska. Det var då ett gäng bandyentusiaster bestämde sig för att rädda Brukets Blå åt eftervärlden – och sommaren 2008 kunde dörrarna öppnas till en särskild bandyavdelning på Gjuterimuseet i Hälleforsnäs.

– ”Vadå bandy?” sa 2000-talets Hälleforsnäsungdomar när man pratade Brukets Blå. De flesta hade ingen aning om att Hälleforsnäs legat 21 år i allsvenskan, säger Håkan Spångberg, gammal bandylirare och en av initiativtagarna till museet.

– Det ville vi ändra på.

Sagt och gjort – för tre år sedan fick Sverige sitt första och troligtvis också enda bandymuseum.

Kärnan i utställningen består av tidningsklipp, foton, radio- och tv-referat samt bandyutrustning från olika tidsepoker.

Att Sveriges statsministrar passade på att kolla in Brukets Blå under sina avstickare till Harpsund finns det bildbevis på.

Både Tage Erlander och Olof Palme har övervarat nagelbitare på Edströmsvallen.

I bandymuseets entré möter sinnebilden av bandyfrälst publik: en man i rock och hatt och med en portfölj, där termosen sticker upp, i handen. Och en snabb blick på utställningens foton från 50-talet bekräftar att det var just så man klädde sig i kylan: idel hattar kompletterade med öronlappar.

Bandyns själva kärna, det rödlackade nystanet, har genomgått en hel del förändringar under åren. Utställningen visar hur bollen gått från innanmäte av kork till plastmaterial och ger även prov på olika tiders skridskor, klubbor, benskydd och handskar.

Samt hjälmar förstås – men dessa är ett ganska nytt påfund. I original spelades bandy i keps.

När Hälleforsnäs bandysektion drog igång 1925 fanns spelplanen på Brukssjön. Det skulle dröja 20 år innan Edströmsvallen kom till när ett kärr intill bruket fylldes ut med gjuteriavfall och förvandlades till bandyrink.

Att spela bandy på fritiden var en självklarhet för den som växte upp i Hälleforsnäs.

– Det fanns inte så mycket annat, bara bio en gång i veckan, minns Håkan Spångberg.

Bandyspelarna var nästan uteslutande upplärda på Edströmsvallen.

– Någon enstaka gång fyllde vi på med någon utifrån, ett tag hade vi med en kille från Nyköping.

Hans egen son, Niklas Spångberg, gick för sin del vidare till Sandviken och har varit med om att ta fyra SM-guld och ett VM-guld som bandyspelare.

Totalt blev det 809 mål för Brukets Blå under åren i allsvenskan. Utvisningsrekordet hade spelaren Ville Zazis som av den anledningen fått en alldeles egen skärm på utställningen. Å andra sidan var han den som spelade allra flest matcher i allsvenskan!

Största framgången var i SM-slutspelet 1979 då Brukets Blå lyckades ta sig till semifinal, men förlorade tredje och avgörande matchen mot Brobergs IF med 2-5 i Söderhamn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om