Bankbedrägerierna mot äldre ökar: "Väldigt duktiga på att vilseleda"

Telefonen visar att det är banken som ringer. I andra ändan upplyser en banktjänsteman om att ditt konto är utsatt för ett bedrägeri och att kortet måste spärras. Du ombes uppge ditt bank-ID. Det är en lukrativ bransch för bedragarna och en kostsam blåsning för många av landets äldre.– Det handlar om tiotals miljoner i månaden, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.

Jan Olsson är förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter.

Jan Olsson är förundersökningsledare på Nationellt bedrägericenter.

Foto: Hillergren Polisen / Andreas

Övrigt2018-05-03 16:04

Eskilstuna-Kuriren rapporterade under tisdagen om Sören Pettersson i Eskilstuna som den senaste månaden blivit bestulen på 32 000 kronor efter att någon två gånger om tömt hans konto med hjälp av telefonbanken. Bankbedrägerierna riktade mot äldre ökar – men att använda just telefonbanken hör, enligt Jan Olsson, inte till vanligheterna.

– Banken spelar ju in samtalet så det blir intressant att se om det är samma röst som mottagaren av pengarna. Det låter väldigt klumpigt, men det kan mycket väl handla om en målvakt.

En målvakt är en person som ställer upp med ett konto dit pengarna förs och för sedan vidare pengarna. Målvakten blir den som lagförs för brottet medan den som står bakom upplägget slipper undan.

– Det är ofta enkelt att spåra och de flesta åker faktiskt fast, men struntar i det eftersom straffen är så veka. Det blir oftast bara böter.

Ett vanligt tillvägagångssätt när det gäller bankbedrägerier riktade mot äldre är att bedragare använder sig av så kallade spoofing-tjänster som gör så att numret till banken visas i telefondisplayen. Den falska banktjänstemannen förklarar sedan att personen är utsatt för ett bedrägeri och att kortet måste spärras.

– Du tror förstås att det är dem som ringer när du lyfter på luren. Du lämnar ut ditt bank-ID och busen får tillgång till dina konton. De är väldigt duktiga på att vilseleda.

Hur utbredd är den här problematiken?

– Det förekommer hela tiden. Det handlar om tiotals miljoner i månaden som äldre blir av med bara på det sättet. Det är inte uteslutande äldre som drabbas, men mestadels.

Ett annat återkommande problem är äldre som får sina konton tömda med hjälp av stulna kort. I dessa fall misstänks många gånger personer i den drabbades närhet.

– Man nappar kortet och plockar ut pengar ur bankomaten. Antingen är det någon som lurat till sig kort och kod eller så är det någon som brukar sköta den äldres ekonomi med inköp och liknande – och sköter den lite väl häftigt.

Det är inte uteslutande äldre som drabbas, men de är klart överrepresenterade i statistiken. Enligt Jan Olsson finns det inga sofistikerade skydd mot att drabbas av bedrägerierna.

– Lämna aldrig ut lösenord eller inloggningar till någon som påstår sig vara banken, polisen eller vad det nu kan vara. Gör du inte det kan du inte råka ut för brott. Samtidigt behöver många äldre människor hjälp med att handla – vad ska man göra då? Ibland är det enklare sagt än gjort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!