Banvallen i Dunker utsatt för klotter

Dunkersbon Ylwa Sundell var ute och gick när hon upptäckte klotter på sidan av berget längs den gamla banvallen i Dunker.– Det förvånar mig att någon skulle ta sig hit ut, i naturen för att klottra.

Ylwa Sundell upprörs över att någon har klottrat vid banvallen i Dunker.

Ylwa Sundell upprörs över att någon har klottrat vid banvallen i Dunker.

Foto:

Övrigt2018-04-21 06:03

Dunkers station, som fram till 1964 var en järnvägsstation på Mellersta Södermanlands Järnväg, är i dag en by med tolv fasta boenden.

Ylwa Sundell, som har bott i byn i elva år, gick längs det gamla järnvägsspåret, som numera är en gång- och cykelväg, när hon till sin förvåning upptäckte klottret på berget vid vägkanten.

– Sedan såg jag att det hade klottrats på fem olika platser. Jag blir förbannad, säger hon.

Hon tog genast bilder på klottret som hon senare delade på sin facebook-sida, i hopp om att någon skulle känna igen stilen.

– Ingen hade någon aning om vem det kunde vara.

Däremot reagerade några av grannarna som såg bilderna.

– Alla tyckte att det var hemskt och förskräckligt.

Den 63-åriga bybon har svårt att förstå varför någon eller några skulle ta sig till byn för att klottra ute i naturen.

– Det var oväntat att någon skulle gå in på banvallen och klottra. Det är ett onaturligt inslag i naturen som verkligen förfular.

Dennis Ejdvinsson, kommunpolis i KFV-regionen, uppger att det är ovanligt med klotter ute i naturen. Däremot är det vanligt förekommande i centralorterna.

– Det är absolut inte vanligt i skogen. De som klottrar vill ju ofta att det ska synas.

Enligt polisens samarbete med kommunen ska allt klotter på kommunala fastigheter som anmäls, saneras inom 48 timmar. Men anmälningsfrekvensen är ändå relativt låg. Mellan januari och november 2017 anmäldes 166 skadegörelsebrott i Flens kommun. Av dessa gällde drygt 40 klotter.

– Tyvärr så är det inte jättefrekvent att det anmäls, det är runt 40 per år.

För privata fastighetsägare är det eget ansvar som gäller.

– Kommunen erbjuder även sanering för privata fastighetsägare mot en kostnad. Det är upp till var och en, men man bör anmäla oavsett.

Lyckas polisen få tag på någon gärningsman kan man också få skadestånd för skadegörelsen. Det kan handla om hundratusentals kronor.

– Jag vet att det handlade om hundratusentals kronor när det var klotter på något tåg. Är man under 15 år kan man ju inte dömas för brott, men man kan ändå bli skadeståndsskyldig, säger Dennis Ejdvinsson.

Ylwa Sundell hoppas att klottret längs banvallen saneras så snart som möjligt.

– Jag vill att det saneras, men jag har inte gjort någon anmälan. Det är upp till markägaren att anmäla detta, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om