"Barfotavin i luftig sommarklänning"

Få viner andas mera sommar än prosecco. Det är ett barfotavin i luftig sommarklänning, sol i sinnet och bubblor i glaset. Perfekt att skåla i på takterassen, vid grillen eller före midsommardansen.

Foto:

Övrigt2015-06-11 17:00

Många fnyser åt prosecco och klassar det som något slags sötsliskigt b-alternativ till champagne. Det är bara korkat. Det finns knastertorra varianter som är nog så läskande som den franska finkusinen.

Prosecco kommer ursprungligen från Veneto i Italien och görs på druvan med samma namn, även kallad glera. För att få klassas som D.O.C. (denominazione di origine controllata) måste vinet komma från kullarna mellan Valdobbiadene och Conegliano och bestå till minst av 85 procent av druvan prosecco (glera). Men det finns många olika varianter från flera håll i Italien. Många är mer än prisvärda och perfekta som sommarbubbel.

Vinet tillverkas enligt charmatmetoden, vilket innebär att det jäser två gånger på ståltankar, till skillnad från champagnemetoden där den andra jäsningen sker på flaska, vilket tar längre tid och gör vinet dyrare att producera.

Prosecco är ett lättsamt, friskt, ledigt och okomplicerat vin utan snobbiga pretentioner. Ta det för vad det är och höj ett glas för sommaren - utan att bli ruinerad.

Mia Gahne/TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!