Barn kan läsa sina egna journaler från 16 år

När föräldrar inte längre får vara ombud för sina 13-åriga barn försvinner också deras rätt att läsa barnets journaler. För att läsa sin egen journal måste barnet ha fyllt 16 år.

Sofie Zetterström, vice vd, Inera.

Sofie Zetterström, vice vd, Inera.

Foto:

Övrigt2018-03-05 04:59

Vårdnadshavare som loggar in med e-legitimation på 1177 får automatiskt tillgång till samtliga tjänster som gäller barnet fram till att det fyller 13 år. Då kan barnet hantera sina egna tjänster, utom att läsa sin egen journal som har en åldersgräns på 16 år.

Åren mellan att ett barn är 13 och 15 år har varken barnet eller vårdnadshavare direktåtkomst till barnets journal på 1177 Vårdguiden. Gränsen för när barn får tillgång till sin egen journal sänktes från 18 år till 16 år i november förra året, förklarar Sofie Zetterström, vice vd för bolaget Inera, som ansvarar för 1177 Vårdguiden.

‒Åldersgränsen har varit omdiskuterad. Vi har gjort en utredning och det finns inget juridiskt som talar mot det. Det finns en praxis att man kan hantera sina egna ärenden i vården när man är kring 15, 16 år och det var därför vi föreslog sänkningen. Vi tycker att riskerna är väldigt små och följer det här väldigt noga. Det är viktigt med transparens och delaktighet i sin egen vård och kring dokumentationen i vården.

Att föräldrars rätt att automatiskt kunna läsa sina barns journaler försvinner handlar om barnets integritet, fortsätter Sofie Zetterström.

‒Det är en försiktighetsåtgärd för att skydda barn vid vårdnadstvist, eller till exempel en ung människa som blir gravid eller vill ha preventivmedel och inte vill att föräldrarna ska veta om det.

Men det finns olika falanger och en pågående diskussion i frågan.

‒Vissa tycker att barnet ska kunna läsa sin egen journal tidigare än 16, andra tycker att föräldrar ska kunna läsa längre än 13 år. Det är en pågående diskussion och för mig tyder denna diskussion på att vi kommer behöva ändra regelverket så småningom, säger Sofie Zetterström.

Hon kan se att reglerna kan medföra besvär för föräldrar men upplyser om att det i specifika fall, till exempel vid kroniska sjukdomar, finns möjlighet för vårdnadshavare att få förlängd tillgång till barnets journaler. Det är en bedömning som sker på individnivå och vårdnadshavare behöver då via sin vårdenhet ansöka om att få tillgång till barnets journal via nätet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!