Barockmusik hör hemma på ett kungligt slott med gamla anor. Det bevisades med ackuratess, när Höör barock spelade i Rikssalen på Gripsholms slott på söndagskvällen. Bland historiska porträtt och i medeltida miljö passar den här musikformen utmärkt.
För att skapa den rätta stämningen hade Musik på Gripsholm lockat dit Höör barock, en skicklig samling proffsmusiker från framför allt Skåne. Med flöjtisten Dan Laurin som konstnärlig ledare är detta en av få nordiska ensembler som specialiserat sig på just barockmusik.
Programmet innehöll flera godbitar. Lite uppförsbacke blev det i början i Georg Philipp Telemanns Hamburger Ebb´ und Fluth. Det tog ett tag innan musikerna hittat den rätta feelingen och samspeltheten, men den kom någonstans i mitten av verket.
Att Heinrich Biber var en violinvirtuos hemma i Österrike avslöjade gruppens fem stråkmusiker i ett verk av honom.
De tio musikerna spelar på tidsenliga barockinstrument och särskilt märktes det i Telemanns konsert för två blockflöjter, två oboer, två violiner och generalbas. Här glänste inte minst Dan Laurin och hans flöjtkollega Emelie Roos. Vilket radarpar, en musikerduo som sätter spänst i musiken och arbetar med attackspelet som är barockmusikens A och O.
Cembalisten Anna Paradiso Laurin hade grävt i den så kallade Dübensamlingen, som finns på biblioteket Carolina Redeviva i Uppsala. Det är ur samma samling medeltidsnoter som bland annat Eskilstuna Pipare via Jarl Einar Johansson fått en hel del av sin musik. Nu visade cembalisten sin tekniska fingerfärdighet i två danser av Peter Philips.
Det går faktiskt att ge barockkonsert utan att ta med kungen Johann Sebastian Bach i programmet. Det visade Höör Barock verkligen, när den som huvudnummer valde dels en concerto grosso av Arcangelo Corelli, dels mertalet av satserna ur Johann Helmich Romans Drottningholmsmusiken. Bra balans, vacker klang, härliga tolkningar – det finns många lovord att ge. Det håller säkert publiken i den fullsatta Rikssalen med om.
Till kuriosa hör att säkringar gick under konserten och slog ut strålkastarna. Den slutade alltså i ett ljus liknande det som fanns även på medeltiden. Tala om stämning!
PATRIK UHLMAN