Konkurrensen om feriejobbarna hårdnar i takt med att arbetslösheten sjunker. Men den som vill hitta ett jobb till sommaren gör ändå klokt i att börja leta redan nu, när arbetsgivarna börjat annonsera. Faktum är att flera tusen sommarjobb lades ut redan i december.
Just nu är det jobben inom vård och omsorg som dominerar sommarjobbsannonserna. Men för den som vill sommarjobba inom sjukvården ställs ganska höga krav.
[fakta nr="1"]
‒För sommarvikariat inom vården är undersköterskeexamen ett minimikrav, säger Anna Fagerlund, HR-konsult på Landstinget Sörmland.
Det betyder att bara den som gått gymnasiets vård- och omsorgsprogram, eller vårdutbildning däröver, kan komma i fråga.
Kravet på utbildning gäller inte enbart inom vård och omsorg. När låsföretaget Assa AB söker sommarjobbare till fabriken i Eskilstuna är man noga med att understryka att det handlar om högskolestudenter, alternativt personer som sökt till högskoleutbildning helst med teknisk inriktning. Eftersom företaget är säkerhetsklassat krävs dessutom utdrag ur belastningsregistret.
Julita gård är ett populärt besöksmål sommartid och också en populär arbetsplats för den som vill ha sommarjobb. Chefen Gustav Olsson är van vid telefonsamtal från förhoppningsfulla sökande.
‒Vi anställer 15-20 sommarjobbare varje år, främst inom tre kategorier. Vi behöver trädgårdsbiträden i parken, guider till olika visningar och skådespelare till föreställningarna av Pettson och Findus.
Men också här ställs krav.
[fakta nr="2"]
‒Trädgårdsarbetarna går nästan alltid någon trädgårdsutbildning, guiderna är oftast studenter inom kultur- eller konstvetenskap och skådespelarna går teaterutbildning eller är frilansskådespelare. Man ser sommarjobbet som ett inslag i utbildningen.
Den formella utbildningen betyder mycket, men inte allt. Landstinget lägger till exempel stor vikt vid hur jobbsökande ungdomar presenterar sig själva.
‒Det alltid viktigt att tala om hur man är som person, varför man vill arbeta inom vården. Det är vi också väldigt tydliga med i våra annonser, säger Anna Fagerlund.
Det gäller inom de flesta branscher, inte minst inom restaurangnäringen. Viktor Syrén och Gustav Skillhammar går båda första året på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Båda är helt inställda på att jobba i sommar och vet att det kommer att kräva ett aktivt jobbsökande.
‒Man måste sälja in sig, visa att man är beredd på att jobba och att man tar det på allvar.
Personliga kontakter och aktivt jobbsökande rekommenderas också från Arbetsförmedlingen.
‒Chanserna ökar om man hör av sig spontant till ställen man skulle vilja jobba på eller har en relation till, men som kanske inte annonserar. Det kan exempelvis vara en butik med ett sortiment man är intresserad av, säger Susanna Westgren, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.
Ett bra tillfälle att presentera sig är annars någon av de rekryteringsmässor som arrangeras runt om i landet. Den 16 februari är det till exempel dags för den årliga rekryteringsmässan i Munktellarenan, Eskilstuna, ett evenemang som tidigare varit inkörsporten till arbetslivet för många ungdomar.
[fakta nr="3"]