Basturenässans i Helsingfors

I den finska huvudstaden har bastubadandet upplevt en renässans. Här bjuds numera på traditionell vedbastu, lyxig cocktailbastu och internationell flygplatsbastu. Eller vad sägs om att svettas 40 meter upp i luften, med utsikt över Helsingfors?

Löyly är en designdröm i avskalat, rent björkträ och skiffer.

Löyly är en designdröm i avskalat, rent björkträ och skiffer.

Foto: Hefvelin Malin

Övrigt2017-03-02 15:44

Vi börjar svettandet redan på resan dit. På det Finlandskryssande fartyget Gabriella finns både spa, ångbastu och traditionell bastu, och vill man ha extra mycket plats hyr man en privat bastu för en timme eller två.

När vi anländer till Helsingfors morgonen efter strålar solen från en blå himmel. En perfekt dag för ett bastubad i det blå, med andra ord. På Skatuddskajen står nämligen Skywheel, Helsingfors motsvarighet till London Eye. I pariserhjulet, som mäter nära 40 meter på höjden, har en av kabinerna bytts ut mot en bastu i trä. Efter ett par snurr i värmen med en magnifik utsikt över huvudstadens skyline kliver badarna av vid en egen avstigningsplats, där jacuzzi väntar i en privat lounge vid kajen.

Från Skywheel har man också en fantastisk utsikt över det nyöppnade Allas Sea Pool. Allas betyder just bassäng på finska, och här finns möjlighet till både inhängnat havsbad i Östersjön och tempererade bassänger som håller sköna 28 grader året om.

Guiden Heidi Tetri berättar att stadsborna på kort tid har tagit Allas till sitt hjärta. Varje morgon kommer badare iklädda morgonrockar uppifrån Skatudden för sitt numera traditionella morgondopp. Här finns också flera saunas: en mixad liksom separata dam- och herrversioner, alla är ljusa med utsikt mot trätrallen och poolerna utanför.

Bastun har spelat en central roll i den finska folksjälen. Det var här man födde sina barn, gjorde sig ren, dryftade viktiga beslut och vårdade sina sjuka och gamla. Det finska ordspråket "bastun – den fattiges apotek" har sin grund i hälsovetenskapen, då badandet sägs stärka immunförsvaret och sänka blodtrycket och kolesterolhalten. Den har också en stor social funktion. Här alla är lika och du lämnar dina bekymmer med dina skor utanför trädörren.

En kort promenad från Allas står skulptören Ville Vallgrens staty "Havis Amanda" utan en tråd på kroppen i sann östfinsk bastuanda. Guiden berättar att det är en ständigt pågående diskussion kring kläder av eller på. I västra Finland är man lite mer svenskinspirerad och har gärna badkläder, medan det i östra Finland är naket som gäller.

När vi besöker vårt nästa bastustopp får vi i alla fall svaret på hur man gör i Helsingfors.

Löyly är stadens senaste stolthet. Det kostade över sex miljoner euro att bygga, men det var en succé från dag ett, mycket tack vare den utmärkta restaurangen som ligger i anslutning. Det bunkerliknade trästrukturen vid kajen har ett nordiskt avskalat uttryck i både exteriör och interiör. Eller som Heidi kärvt uttrycker det:

– Här finns varken lull-lull eller delfinsång!

Vi slår oss ned på de varma trälavarna i den vedeldade bastun – utan badkläder. Finnar är inte kända för sin talförhet, men i bastun förändras de. Här är alla jämlika och de mest djupsinnade ämnen kan diskuteras med en främling.

En kvinna berättar på sjungande finska om de stora vågorna som gick när hon senast var här, men i dag ligger finska viken lugn utanför bastuns panoramafönster, och iskall. Själv har jag aldrig lockats av kallt bad, men när mina medbastare en efter en återvänder efter ett dopp i det knappt sjugradiga vattnet med vittnesmål om adrenalinkickar och friskhetskänsla, känner jag ändå en liten spirande längtan efter att testa. Sagt och gjort, jag klättrar ned för den rangliga bassängstegen längst ut på bryggan och – det känns faktiskt nästan inte alls! Däremot kan jag sitta betydligt längre i bastun än jag någonsin gjort tidigare. Jag börjar förstå varför det kan ta en halv dag att basta.

I uttrycket ”saunanjälkeinen”, ”efter bastun”, har finländarna uppfunnit en perfekt ursäkt för att slippa göra i princip någonting alls. Känslan av att vara ren både fysiskt som psykiskt är något som ska njutas av så länge det går, vilket många också respekterar.

Vi kopplar av med en lyxig afternoon tea på Restaurang Salutorget. Uppkrupna i ett bås under vackert blyinfattade fönster njuter vi av bubbel och snittar på flervåningsfat. Ett snabbt stopp på Saunamarket, Helsingfors enda bastubutik, hinner vi också med. Här hittar man alla möjliga sorters tillbehör för att krydda sin upplevelse och jag har nog aldrig sett så många produkter i obehandlad björk på ett och samma ställe.

Det sägs att det finns tillräckligt många bastur i Finland för att rymma alla 5,4 miljoner finnar samtidigt. Det finns en i praktiskt taget varje vrå. Moderna små lägenheter byggs ofta med en enmansbastu och varje sommarstuga med självkänsla har minst två. De finns på gym och i hotell, på kontor och på båtar och till och med i en del bussar. De flesta finska ambassader runtom i världen har en egen, liksom riksdagshuset i Helsingfors. Det finns till och med en på Helsingfors flygplats, och det blir vårt sista stopp innan vi välbastade återvänder hem till en saunalös tillvaro. Jag får väl helt enkelt ta en sväng till den kommunala simhallen med en flaska iskallt vatten att hälla över mig.

Fakta

Resa dit

Flera fartyg trafikerar sträckan Stockholm-Helsingfors dagligen och erbjuder bastuavdelning med bar och travel spa.

Prisexempel: från 280 kronor/hytt för resa tur och retur.

Flyg

Flera bolag flyger direkt till Helsingfors dagligen från Sverige.

Prisexempel: från 1 447 kronor tur och retur från Stockholm.

Valuta

Euro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!