Genom att bland annat komplettera befintliga pumpstationer med tryckstegringsanläggningar har Eskilstuna energi och miljö fått till lite bättre fart i vattenledningarna i drabbade områden.
– Vårt mål är att öka trycket i ledningarna hos kunderna och därför har vi monterat en tryckstegring på flera håll i Eskilstuna, säger Andreas Bander, distributionschef för vatten och avlopp vid Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Åtgärderna har bland annat satts in i Hållsta, Kjula, Kvicksund, Kolsta hatt, Grundby, Hensta och Vallby.
– Det har fungerat bra. Trycket i ledningarna har ökat med två kilo, säger Andreas Bander.
I några av områdena är insatserna permanenta medan exempelvis Vallby har fått en temporärt installerad lösning för att förbättra de akuta problemen med vattentrycket. Vallbybon Victoria Magnusson och hennes familj, som Eskilstuna-Kuriren berättade om i förra veckan, har redan märkt av förbättringen. Nu kan de både duscha och tvätta när de vill, oavsett tid på dygnet.
– Det är en jättestor skillnad. Så här bra tryck har det inte varit i kranarna sedan vi flyttat in. Vi är jättenöjda, säger Victoria Magnusson.
Enligt Eskilstuna energi och miljö beror det låga trycket i slutet av ledningsnätet på att vattenförbrukningen i Eskilstuna har varit ovanligt stor till följd av den senaste tidens värmebölja. Det bevattningsförbud som för närvarande råder i Eskilstuna för alla som använder sig av det kommunala vattennätet, fortsätter tills vidare. Effekterna av förbudet har dock hittills inte blivit så stora som Eskilstuna energi och miljö önskat.
– Någon liten förbättring har det varit efter förbudet men inte så bra som vi hoppats, säger Andreas Bander.
Att byta till överdimensionerade ledningar för att klara extrema toppar i vattenförbrukningen är enligt Eskilstuna energi och miljös VA-chef Admir Ibrisevic, inte en hållbar lösning eftersom dricksvatten är en färskvara som måste uppfylla stränga kvalitetskrav och inte kan bli stående i ledningarna när vattenförbrukningen är låg.
– Dessutom skulle det innebära orimligt höga kostnader att till exempel bygga stora eller dubbla ledningar. De skulle stå och förfalla största delen av tiden, säger Admir Ibrisevic i en kommentar.