Enligt Socialstyrelsen får Sverige allt färre barnmorskor i relation till landets växande befolkning. I en SCB-undersökning från 2016 svarade 70-80 procent av alla tillfrågade arbetsgivare att de har brist på både erfarna och nyutexaminerade barnmorskor.
Landstinget Sörmland är också drabbat och på Mälarsjukhusets BB-avdelning har ledning och personal länge kämpat för att lösa situationen internt. Nu krävs dock extraordinära åtgärder och i torsdags hölls ett extrainsatt avdelningsmöte.
Ledning och personal pratade om hur man kan lösa bristen på främst barnmorskor, långsiktigt och mer akut. Det berättar Lena Lindh, avdelningsordförande på Vårdförbundet Sörmland:
– Enligt förtroendevald personal hade de ett bra möte. Nu ska personalen tillsammans med arbetsgivaren försöka få till en bra plan för att lösa bemanningen.
Exakt hur många barnmorskor som saknas är oklart.
– Arbetsgivaren ser i alla fall att det fattas så pass många att man inte kan lösa bemanningen genom fler extrapass bland nuvarande personal, säger Lena Lindh.
Därför ska man nu för första gången efterlysa barnmorskor via bemanningsföretag, en lösning som på många håll blivit nödvändig gällande exempelvis läkare och sjuksköterskor.
– Man kommer att skicka en förfrågan till de bemanningsföretag Landstinget Sörmland använder. Huruvida det finns tillgängliga barnmorskor vet man inte än, säger Lena Lindh.
Hur verkade personalen reagera på lösningen?
– Arbetsgivaren gav ganska klara och rediga svar på personalens frågor. Samtidigt finns ju dem som inte alls är förtjusta i lösningen med bemanningsföretag.
Vad går kritiken ut på?
– På en avdelning där man hittills gjort allt för att själva lösa situationen tror jag man ser det som ett misslyckande. Dessutom är det ju tråkigt för dem som blir kvar, när vana barnmorskor väljer att sluta, säger Lena Lindh.
Har facket fått signaler om oro för patientsäkerheten?
– Ingen av dem jag pratat med har nämnt något sådant. Men personalen har det tufft, med extrapass och svårt att ta rast som de ska.
Lena Lindh menar att bemanningspersonal enbart bör ses som en kortsiktig lösning.
– För det allra mesta fungerar det väldigt bra – vi skulle ju inte lösa situationen utan dem. Men det är svårt att få kontinuitet och flyt, att driva arbetet framåt med tillfällig personal.
En mer långsiktig lösning är att fler vidareutbildar sig till barnmorska, vilket enligt Lena Lindh nu är på gång på Mälarsjukhuset.
– Jag tror att det handlar om kanske sex sjuksköterskor som ska få utbilda sig som en del av sin anställning.
Cheferna på BB-avdelningen valde i fredags att inte kommentera personalbristen och den föreslagna bemanningslösningen.