– De där mejlen förtjänar inget annat än att hamna i papperskorgen. De är tomma hot. Man ska inte betala och man ska inte klicka på något, säger Kenneth Wiklund, förundersökningsledare i bedrägerigruppen hos polisen i Eskilstuna.
När Kenneth Wiklund hör vad som hänt Evy och hur hon agerade när hon fick det otrevliga mejlet, konstaterar han att hon handlade helt rätt.
Att bedragare och lurendrejare skickar ut mejl i ett försök att lura människor är dessvärre inget nytt, säger Kenneth Wiklund. Det var inte längesen det var en våg av mejl som skickades ut till en massa människor som påstods ha porrsurfat.
Gemensamt för alla mejlen var att det var den drabbade själv som stod som avsändare av mejlet. Tusentals människor fick de här mejlen där bedragarna också påstod att de minsann visste att den drabbade personen hade udda sexuella intressen. Enda sättet att slippa spridning skulle vara att betala.
Något sådant hot stod inte i det mejl som Evy fick.
Däremot skrev bedragaren att hennes telefon hade hackats på grund av en applikation som hon skulle ha laddat ner. "Detta gör det möjligt för mig att få tillgång till all din information (kontakter, bilder, videor, alla vadssamtal) Vet att du har hemligheter som du inte vill att någon ska veta så jag kommer att fråga dig en liten summa för dig", skrev bedragaren bland annat och föreslog att 360 dollar skulle räcka för att all information skulle raderas.
Det känns jätteobehagligt.
Evy, 79
Bedragaren förklarade också på stapplig svenska att ingen skulle bry sig om Evys problem, varken polisen eller något säkerhetsprogram. Och hon skulle betala med bitcoin, skrev bedragaren och skickade med en adress och instruktionen hur hon skulle bära sig åt. När hon betalat skulle den känsliga informationen och information om betalningen raderas.
– Det känns jätteobehagligt. Och jag har absolut inget att dölja så det här är en ren chansning, säger Evy och intygar att hon inte är någon skummis.
Dessutom tycker hon det är konstigt att bedragaren börjar sin hotfulla text med att skriva om mobilen, och sedan slutar med att hota om vad som ska hända med datorn och hårddisken.
Enligt Kenneth Wiklund har Evy gjort helt rätt.
Hon klickade aldrig på någon länk. Hon betalade ingenting. Hon tog en papperskopia på mejlet innan hon raderade det.
Men hon polisanmälde aldrig. Borde hon ha gjort det?
Kenneth Wiklund dröjer lite med svaret och förklarar efter en stund att polismyndighetens officiella hållning är att alla som utsätts för bedrägeriförsök som detta, ska anmäla. Men: polisen varken kan eller hinner särskilt ofta utreda de här brotten. De är mycket svårutredda av olika skäl, säger han. Om man anmäler är det väldigt bra att ha en papperskopia precis som Evy har.
Detta är tyvärr inget enstaka fall.
Kenneth Wiklund, förundersökningsledare i bedrägerigruppen
Kenneth Wiklund förstår att Evy känner obehag efter att ha fått det hotfulla mejlet. Tyvärr är hon inte heller ensam. Den här typen av bedrägeriförsök kommer i vågor. Han berättar om hur det tidigare, en helg, kom in över tusen polisanmälningar i landet om bedrägeriförsök av det här slaget.
– Detta är tyvärr inget enstaka fall. Det kostar inget att skicka ut mejl. Bedragarna vräker ut mejl.
Kenneth Wiklund säger att det räcker att några personer stressas så mycket av de obehagliga mejlen att de betalar, för att det ska löna sig.
– Det är tyvärr en väldigt tråkig utveckling i samhället. Att man måste ifrågasätta allting. De här mejlen förtjänar inget bättre än att hamna i papperskorgen, säger Kenneth Wiklund.
Evy heter egentligen något annat.