Svenskt Näringsliv ställde i samband med sin undersökning av företagsklimatet i Sveriges kommuner även en del frågor om brottslighet. I Sörmland var det 1028 företag som svarade på enkäten. Svaren om företagsklimatet presenterades den 22 maj. Nu presenteras även svaren på frågorna om brottsligheten.
I Sörmland har 55 procent av företagen svarat att brottlighet är ett problem för deras företag. Det är en lika hög andel som snittet i riket.
‒Det är mer än varannan företagare i länet som upplever att det här är ett problem. Det är också en väldigt hög andel i varje kommun som säger att brottsligheten har ökat under de senaste två åren, säger Björn Lindgren, regionchef för Sörmland på Svenskt Näringsliv.
‒Det här är klart en fråga som vi tar på allvar. Det är väldigt viktigt att polisen får tid att jobba med den här typen av brottslighet.
Företagarnas svar skiljer sig en hel del mellan länets kommuner. Strängnäs och Flen har den högsta andelen företagare - 65 procent - som upplever att brottslighet är ett problem för deras företag.
Strängnäs är även den kommun i Sörmland som har högst andel företagare - 44 procent - som upplever att brottsligheten mot deras företag har ökat under de senaste två åren.
Björn Lindgren har inte något säkert svar på varför Strängnäs sticker ut i statistiken. Han menar att en möjlig förklaring kan vara att företagarna i kommunen blivit bättre på att upptäcka bluffakturor och därmed mer medvetna om brottslighetens omfattning.
I Eskilstuna har 57 procent svarat att brottslighet är ett problem. Oxelösund har länets lägsta andel företagare som upplever att brottsligheten är ett problem, 43 procent.
37 av företagarna i Eskilstuna upplever att brottsligheten har ökat under de senaste två åren. I Flen har 29 procent svarat att brottsligheten har ökat.
Företagen har också svarat på vilken typ av brottslighet som de upplever att risken är hög att utsättas för. Högst är risken för bedrägerier, till exempel bluffakturor.
‒Överlag är det väl kanske småsummor i sig, men som ändå kan kosta på. I mindre företag är det naturligtvis både väldigt irriterande och kanske också kännbart med 10000 här och där när du kanske gör en förlust eller har väldigt låg vinst, säger Björn Lindgren.
‒Större företag lär sig bygga rutiner kring det här, men även där finns en risk. Framför allt i semestertider när du får in andra personer som får tillfälliga attesträtter.
Björn Lindgren menar att bluffakturor och dataintrång ofta har en koppling till organiserad brottslighet. Dataintrång kan i sina värsta former handla om företagskapningar där bedragarna tömmer bolaget på några timmar.
Efter bedrägerier är risken högst för inbrott/rån och skadegörelse. Strängnäs har på de flesta områden högst andel företag som uppger att risken är hög. Björn Lindgren nämner dieselstölder som ett vanligt exempel på brottslighet som ställer till stora problem för företagare.
‒Man har väldigt svårt att göra någonting åt det här. Det är väldigt frustrerande för företagen, säger han och fortsätter:
‒Det enda de försöker göra är att försöka ha så lite diesel kvar i tanken som möjligt på kvällen. De försöker köra slut på det under dagen. Då ska du ha med dig diesel dit på morgonen så att du kan tanka och det är massa regler kring hur du får tanka. Det är ingen lätt logistik att hantera för dem.
Björn Lindgren menar att ett sätt företagare att skydda sig mot brottslighet är att låsa in så mycket som möjligt av sina tillhörigheter. Det går dock bara att göra i viss utsträckning. Sedan kan man anlita säkerhetsvakter, men det innebär också en kostnad.
‒Bra rutiner kan minska risken för olika typer av cyberbrott och bedrägerier, säger Björn Lindgren och fortsätter:
‒En sak som många företag numera jobbar med är att aldrig använda USB-minnen. Det är så lätt att föra över olika virus via dem. Det vill man undvika.
Enligt Svenskt Näringsliv finns det även flera saker som kommuner kan göra för att motverka brottslighet. Det handlar dels om att säkerställa en fungerande skola så att ungdomar får en bra grund för att få ett jobb i framtiden. En annan åtgärd är att involvera näringslivet i arbetet med så kallade trygghetslöften. Svenskt Näringsliv menar också att kommunerna kan säkerställa goda förutsättningar för näringslivet så att fler kan få jobb vilket i sin tur kan leda till mindre kriminalitet.