Det var en blåsig natt i oktober 1798. Dagen innan hade stormflaggan hissats i Torshälla, vilket betydde att ingen fick elda i husen. Minsta lilla ljus skulle släckas.
Men någonstans måste det ha funnits en låga. För klockan halv två upptäckte nattvakten att det brann nere vid vattnet i Ståhles gränd. När han kom fram såg han hur taket på unga änkan Wangstelius brygghus ramlade in och hur stallet intill fattade eld.
Sedan gick allt väldigt fort. Vinden tog tag i lågorna som spred sig från hus till hus i riktning mot hamnen och efter 15 timmar hade 56 av Torshällas då 100 gårdar brunnit ner till grunden.
– Det sägs att en piga vid namn Brita var den skyldiga. Att hon hade tänt ett ljus för att gå och titta till kossorna. Men vi vet inte vad som är fakta och vad som är berättelse. Man hittar nämligen inte någon person med exakt det namnet i kyrkböckerna, berättar Iha Frykman.
Inga människor eller djur dog i branden men de materiella skadorna var stora och det skulle ta närmare 100 år för Torshällaborna att bygga upp staden igen.
Bland de hus som klarade sig fanns Bergströmska gården och Lill Jans krog vid ån.
Krogen räddades av ett gäng sjömän som inte ville se sitt favorithak brinna ner. De täckte byggnaden med segelduk och hjälptes därefter åt att langa vattenhinkar från ån. Kyrkan och kvarnen som var byggda i sten klarade sig också undan branden. Bergströmska gården räddades av tjänstefolket.
– Gård 58, som den hette då, var en rikemansgård med mycket tjänstefolk. Troligtvis fick de i uppdrag att säkra gården, säger Iha Frykman.
Hon och de andra i hembygdsföreningen, som i dag huserar i lokalerna vid Lilla gatan i Torshälla, har berättat om Bergströmskas historia många gånger. Iha Frykman berättar att gården fick sitt namn efter familjen Bergström, som flyttade dit från Dingtuna 1843. Fotografier på familjen hänger kvar på väggarna i gårdens finrum.
– Familjen var mycket populär. Johan Petter Bergström agerade bank och lånade ut pengar till Torshällaborna. Men han var ingen sådan där person som bara ville tjäna pengar på andra, utan han verkar ha varit en hederlig man, säger Iha Frykman.
Bergströmska gården anses vara en av länets bäst bevarade borgargårdar från 1700-talet. Den är faktiskt en av få i landet som står kvar på sin originalplats och länsstyrelsen har föreslagit att gården byggnadsminnesförklaras. Beslutet är ute på remiss.
Hembygdsföreningen är mycket positiva till detta och har tidigare sagt att det skulle betyda mycket för deras verksamhet. Men enligt Iha Frykman har gården stor betydelse för Torshälla redan i dag.
– Den är ganska välkänd. De flesta Torshällaborna vet att den finns och väldigt många har varit här. När någon har gäster utifrån är Bergströmska ett givet besöksmål och vi tar emot grupper som fått råd av Turistbyrån att komma hit. Den betyder mycket för Torshälla.