I januari presenterade den remiss till bland andra Stadsmissionen, polismyndigheten samt nämnder och bolag. Idén om ett tillståndskrav har även uppmärksammats på högsta politiska nivå i landet där Eskilstunas modell ses som en hittills oprövad möjlighet att hitta en lösning på tiggerifrågan.
– Den nyfikenhet som riktas mot Eskilstuna visar tydligt att vi kan vara något på spåren, säger Jimmy Jansson efter kommunstyrelsens sammanträde under tisdagen.
Några revideringar utifrån remissvaren har inte gjorts, annat än att Fröslunda och Torshälla lagts till bland de områden där tillstånd ska krävas.
Förslaget ska nu tas upp i kommunfullmäktige, sannolikt under junisammanträdet. Beslutet ska därefter omedelbart anmälas till Länsstyrelsen som har tre veckor på sig att pröva om de nya föreskrifterna står i strid med ordningslagen.
Knäckfrågan är om ett tillståndskrav för att tigga är nödvändigt för att upprätthålla den allmänna ordningen.
Med ett besked från länsstyrelsen under sommaren är majoritetens förhoppning att den nya ordningsstadgan ska kunna träda i kraft den 1 oktober 2018.
– Jag är positiv och tror att det kommer att gå igenom. Ingen har kunnat påvisa att ett tillståndskrav bryter mot lagen. Däremot är jag besviken på politikerna i riksdagen där ingen har tagit tag i frågan. I stället får kommunerna agera vägplog, säger kommunalrådet Jari Puustinen (M).
Majoritetens linje i kommunstyrelsen fick stöd av Sverigedemokraterna.
– Vi välkomnar att man går fram med det här beslutet och jag tror chanserna är goda att länsstyrelsen bifaller detta därför att de geografiska områdena är så specifikt angivna, säger SD:s gruppledare Kim Fredriksson.
Vänsterpartiet, Liberalerna samt den politiska vilden Ingrid Escobar reserverade sig mot beslutet.
– Det här är en beklämmande, historisk markering som sätter Eskilstuna på kartan för en djupt oetisk och omänsklig politik. Det är ett slag mot fattiga och utsatta människor som behöver hjälp, säger gruppledare Maria Chergui (V).
Liberalernas gruppledare Niklas Frykman tror också att utsattheten skulle öka om förslaget blir verklighet.
– Det skulle kunna driva människor till prostitution och kriminalitet. För mig som liberal handlar det till slut om vilket samhälle vi vill ha. Jag vill inte ha ett samhälle som präglas av förbud. Det som är farligt för människors liv, frihet, hälsa och egendom - ja sådana saker kan man förbjuda. Tiggeri hör inte dit, säger han.
Miljöpartiet, som saknar ordinarie plats i kommunstyrelsen, ser beslutet som plakatpolitik.
– Det löser inga problem. Det handlar om en utsatt grupp som blir ännu mer utsatt, säger gruppledaren Marielle Lahti.