– Det är riktigt roligt för Eskilstunaungdomarna. Uppnår man ett högre betyg har man större förutsättningar att komma in på högre studier där det är konkurrens om vissa utbildningar, säger Karin Holmberg Lundin på presskonferensen som hölls på Rekarnegymnasiet under onsdagen.
På Eskilstunas kommunala gymnasieskolor har de genomsnittliga betygsresultaten ökat från 14,1 till 14,2 och kommunen har nu samma snitt som riket föregående år.
Kunskapsresultaten på de högskoleföreberedande linjerna har höjts både om man ser till betyg och hur många som springer ut med en studentmössa på huvudet.
Med gymnasiereformen 2011 plockades den grundläggande högskolebehörigheten bort på yrkesprogrammen.
– Det ska alltid vara en rättighet för eleven att kunna lägga till det högskoleförberedande programmet men i Eskilstuna har vi gjort det omvända. Vi lägger in det i studieplanen, och om de inte vill läsa det får det välja bort den. Det har bidragit till att vi har en har en högre andel som når en grundläggande högskolebehörighet i Eskilstuna än i riket då man aktivt måste välja bort istället för att välja till, säger Karin Holmberg Lundin.
Trots det sjönk andelen examen med 9 procent på yrkesprogrammen. Men betygsmedelvärdet har höjts från 13,4 till 13,7.
På vissa områden sjunker siffrorna eller stannar på samma resultat som föregående år. År 2017 lämnade 994 elever gymnasieskolan och i år landade antalet på 969.
I år låg genomsnittspoängen på 14,9 för flickor och 13,4 för pojkar. Flickorna har ökat kunskaperna med 0,5 poäng medan pojkarna har försämrat sina med nästan lika mycket.
– Eskilstuna skiljer sig inte från övriga Sverige, flickorna lyckas bättre i gymnasieskolorna. Vi arbetar med olika metoder, hur når vi pojkarna och hur motiverar vi dem?
På grundskolan lyckas fler nå en gymnasiebehörighet och det ökar förhoppningsvis motivationen när de sedan läser vidare på gymnasial nivå. Något barn- och ungdomsförvaltningen också jobbar för.
– Vi har fokuserat oerhört starkt på gymnasiebehörigheten. Vårterminen 2018 steg den med 6 procentenheter, vilket är den högsta sedan 2014, säger Hans Ringström, chef för grundskolan.
– Vi är nöjda med uppgången, men vi är inte helt nöjda förrän alla elever har en biljett till gymnasiet, avslutar han.