Bevattningsförbud i Eskilstuna: "Det är nu vi måste värna om solidaritet och omtanke"

Redan förra veckan gick Eskilstuna energi och miljö ut med en uppmaning att hushålla med dricksvattnet. Uppmaningen har inte fått verkan, snarare tvärtom. Nu inför de ett bevattningsförbud för hushåll anslutna till det kommunala vattnet.

Admir Ibrisevic är VA-chef på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Admir Ibrisevic är VA-chef på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.

Foto:

Övrigt2018-05-28 15:40

Det varma och torra vädret innebär enligt Admir Ibrisevic på Eskilstuna Strängnäs energi och miljö, ESEM, att hushåll konsumerar mer dricksvatten än vanligt.

– Vi har sett att förbrukningen snabbt att ökat med 30 procent. Det finns även begränsningar i distributionen, om många använder mycket vatten påverkar det de som bor i periferin, säger Admir Ibrisevic VA-chef på ESEM.

Sedan det förra veckan skickades ut en meddelande som bad hushåll kopplade till det kommunala vattnet att värna om dricksvattnet har ingen minskning av användandet märkts. För att upprätthålla ett bra vattentryck för samtliga kunder jobbas det febrilt med att producera mer vatten, men så länge hushållen förbrukar vatten i högre grad kommer åtgärden inte märkas.

– Vi producerar minst 30 procent mer vatten än vanligt, men det är nu vi måste värna om solidaritet och omtanke. Alla måste prioritera vad de använder vattnet till. Dricksvatten är inte till för att till exempel vattna grönområden, säger Admir Ibrisevic.

Under måndagseftermiddagen gick Eskilstuna energi och miljö ut med ett bevattningsförbud vilket innebär att det inte är tillåtet att vattna gräsmattor, blommor eller liknande i trädgårdar med vattenspridare eller slang. Det är heller inte tillåtet att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större en tre kubikmeter.

Personer som har egen brunn omfattas inte av förbudet.

Reserverna i yt- och grundvattenmagasiner är fortfarande god, problemet är att ledningsnätet inte klarar av det stora tryck som blir när många använder mer vatten än vanligt. Det extremt varma och torra vädret i samband med att många är hemma är den främsta anledningen till situationen.

– Under semestertider är många bortresta, då blir det en mindre belastning. Nu när många är hemma är det extra många som använder vatten, säger Admir Ibrisevic.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!