– Eftersom jag valt själv att gå ett år i förväg känns det som jag gör ett aktiv val och inte går och räknar ned till 65-årsdagen. Kerstin, min hustru, arbetade som barnbibliotekarie och slutade i fjol, vilket också bidraget till beslutet.
När Björn Lindwall tillträdde PR-tjänsten var det något nytt inom biblioteksvärlden. Det var endast våra största städer som hade liknande befattningar. Björn kom till obruten mark och fick marknadsföra en väldigt tacksam produkt.
– Jag såg det som min uppgift att få allmänheten till biblioteken och få dem komma tillbaka.
Med torgmöten, söndagsöppet, dygnet-runt-läsning, månadens bibliotek och inte minst Nalle-dagarna fick allt fler upp ögonen för böckernas värld.
På den tiden, det här var på 80-talet, fanns ett tiotal filialer och under en treårsperiod satte man var och en i centrum med olika aktiviteter under en månad. Eskilstuna hedrades också med utmärkelsen Årets bibliotek 1987.
– Vi hade besök av författare, politiker och andra intressanta personer.
Nallar och böcker
1999 hamnade Björn i bryderi då en utställning hastigt ställdes in. Vad göra?
– Jag kom med idén att vi skulle ställa ut nallar och böcker om nallar. Det blev en storsuccé som bland annat anammades i Nordiska PR-föreningen där jag var ordförande. Numera firas internationella Nalle-dagen 27 oktober och själv kallar många mig för ”han med nallarna”.
Björn nämner också alla möten med författare, sångare och artister men mest av allt minns han alla möten med vanliga människor.
– Jag har mött så många. Det har varit väldigt trevligt.
Under senare år har Björn Lindwall ansvarat för Eskilskällan, bibliotekets avdelning där man bland annat kan studera lokalhistoria och släktforska:
– Under årens lopp har jag guidat omkring 25 000 Eskilstunabor. Mycket stimulerande.
Björn har stortivts med sina arbetsuppgifter och anser även att kommunen ställt upp för kulturen, men…
– Nedmonteringen av biblioteksfilialerna är en stor sorg. Jag var i Skogsängen strax före nedläggningen och det satt folk och grät. Hemskt.
Vad ska du göra som pensionär?
– Städa mitt arbetsrum hemma i bostaden. Besöka kulturprogram som jag inte hunnit med tidigare och kanske bli reseledare igen. På 90-talet ledde jag grupper till först Gotland, som jag kommer från, och sedan England, Irland, Tyskland, Skottland och Danmark. Det var annorlunda resor där målen var udda platser och annorlunda upplevelser.
– Jag vill också avsluta min släktforskning. Farmors dagbok väntar fortfarande på att bli renskriven.