Blivande gymnasieelever står inför svårt val

På onsdag är det sista dagen för de elever i Eskilstuna som ska börja gymnasiet till hösten att söka program och skola. Ett svårt och stort val för många. – Man känner sig så ung och ska ändå välja en så stor grej, säger gymnasieleven Moa Lödesjö som bytte gymnasieskola efter endast en dag.

Mirha Mangić och Moa Lödesjö bytte båda både gymnasieprogram och skola. Nu går de i samma klass på S:t Eskil.

Mirha Mangić och Moa Lödesjö bytte båda både gymnasieprogram och skola. Nu går de i samma klass på S:t Eskil.

Foto:

Övrigt2018-02-12 18:16

Om några månader kommer de som går tredje året på Eskilstunas gymnasier kasta studentmössorna i skyn och ge plats åt en ny årskull. Och valet för vad och var de framtida gymnasieeleverna ska gå, det ska ske nu. På onsdag är sista ansökningsdagen till gymnasiet för niondeklassarna i Eskilstuna.

Moa Lödesjö i Eskilstuna, som nu går andra året på samhällsvetenskapliga programmet på S:t Eskil, tänkte först plugga vård på Rinman men kände direkt att det inte stämde. Utbildningen kändes för snäv och hon trivdes inte på skolan.

– Jag kände mig inte bekväm. Jag gick en dag, sedan bytte jag program och skola, säger Moa Lödesjö.

Hennes klasskompis, Mirha Mangić som hade valt natur på Rinman prickade inte heller rätt första gången.

– Natur var jättesvårt. Jag fick dåliga betyg så jag valde att gå om och bytte till samhäll. Jag är på samma nivå som de andra nu, säger Mirha Mangić.

Men för den som inte är helt säker finns en omvalsperiod i slutet av april där man kan justera sina val. Och enligt Lisa Tönus, studie och yrkesvägledare på skolverket, brukar det alltid röra lite på sig i klasserna i början av terminen.

– Det sker alltid en liten omflyttning och lite rockader. Det bästa är ju om man hamnar rätt från början, men det är inte kört, säger hon.

Läs mer ► Bilden av framgång ger inte framgång

Det viktigaste att tänka på är att lämna in sin ansökan i tid, rangordna valen noga, göra många val för att få fler möjligheter om man inte kommer in på sitt förstahandsval och att utgå från sig själv i valet av program och skola, menar Lisa Tönus

– Skriv upp en liten önskelista och se vad du vill få ut av gymnasietiden. Tänk inte så mycket på vad kompisar väljer utan på vad du själv vill och jämför det sedan med skolornas utbud, säger hon.

Både Mirha Mangić, och Moa Lödesjö trivs nu bra på samhällsprogrammet och på S:t Eskil. Men att välja gymnasieskola var svårt, tycker de båda.

– Man känner sig så ung och ska ändå välja en så stor grej, säger Moa Lödesjö.

Hon tycker det är viktigt att påpeka att det finns många möjligheter och att det inte behöver vara skrivet i sten vad man ska göra efteråt.

– Jag tror man ska tänka brett och välja det man är intresserad av. Det går alltid att fixa till och byta sen, säger Moa Lödesjö

2 juli kommer de blivande gymnasiestudenterna att få slutgiltigt svar på om de kommit in på det program och skola de valt.

Gymnasieskolor i Eskilstuna

Rekarnegymnasiet

Rinmangymnasiet

S:t Eskils gymnasium

NTI-Gymnasiet

Grillska gymnasiet

Realgymnasiet

Kunskapscompaniet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!