Blixts monstruösa monster

De finns i underjorden, på land, i vatten och även i rymden. Ja till och med i skitiga badrum. Boken Monsterbestiarium har listat världens alla skräckinjagande monster. Den som gett dem ett ansikte är illustratören Lina Blixt från Jönåker.

Foto:

Övrigt2019-03-23 11:00

I underjorden finns många hemska monster.

Förutom Djävulen själv, huserar där helveteshundar som Kerberos och Garm och det finns otäcka demoner som gillar att plåga människor. Tyvärr är det inte särskilt mycket säkrare ovan jord. Där finns bland annat den australiensiska regnbågsormen som sades sluka människor för att inte tala om badrumsmonstret Akaname som skrämmer slag på de flesta med sin 30 centimeter långa vassa tunga.

I Monsterbestiarium, skriven av Bo Eriksson, docent i historia vid Stockholms universitet och med bilder av Jönåkersbördiga illustratören Lina Bixt, presenteras över femtio ruggiga monster. De lever i nio habitat - från underjorden och marken via skogen och djungeln till bergen och städerna.

Lina Blixt har tidigare gett ut barnboken "Bakomvärlden" och profilerat sig som en illustratör som inte väjer för det som får det att suga till i magtrakten. Gärna av skräck. Bra barnkultur måste inte vara gullig och färgglad slår hon fast.

– Jag har själv alltid gillat mörka berättelser och att få försvinna in i fantasins värld, även om den gjort mig rädd i bland. Jag har i perioder kollat på minst en skräckfilm om dagen. Som småbarnsmamma finns inte riktigt tiden att kolla lika mycket så att få uppdraget att illustrera ett bestiarium för monster kändes så klart väldigt kul, säger Lina Blixt på telefon från hemmet i Hudiksvall, där hon och familjen slagit ner bopålarna sedan ett par månader tillbaka.

Förlaget Natur & Kultur ville göra en bok som riktar sig till lite äldre barn och ungdomar. Författaren Bo Eriksson levererade en monsterlista till Lina Blixt som sedan skred till verket.

– Vissa monster, som Xenomorphen från Alienfilmerna, var väl dokumenterade och även avbildade sedan tidigare, andra monster fanns inte särskilt mycket information om alls. Researcharbetet har därför varit väldigt viktigt, det gäller att hitta många olika referenser och även att få en stor variation i bilderna, säger Lina Blixt

Som läsare får du inte bara veta hur monstren ser ut, boken avslöjar också vilka fasor som lurar och hur du kan – eller inte kan – skydda dig mot dem. Arbetet med Monsterbestiarium har lett till flera nya monsterfavoriter hos Blixt.

– Det har varit spännande att fördjupa mig i monster som är mer djurlika än de jag känner till. Cthulhu är nummer ett. Den beskrivs som ett monster som egentligen inte går att beskriva eftersom den är så fruktansvärt monstruös. Får man syn på det blir man galen. Jag gillar att man inte ser det helt tydligt, det är så mörkt och hemskt och lämnar en del åt betraktaren att tolka vidare, säger hon.

Som liten tyckte Lina Blixt mest om de barnböcker som var lite mörka och läskiga. Maurice Sendaks ”Till vildingarnas land” var en favorit.

Fler barnböcker är planerade, även om upplägget inte är helt klart.

– Absolut, Monsterbestiarium har ju blivit väldigt väl mottagen. Det övernaturliga och mörka tilltalar så det är temat även på kommande projekt.

Om författarna

Illustratören Lina Blixt växte upp i Jönåker. Hon debuterade med "Bakomvärlden" och har även arbetat mycket med TV-spel.

Bo Eriksson är docent i historia vid Stockholms universitet och redaktör för Historisk tidskrift. Han har skrivit flera uppmärksammade böcker, bland annat Den svenska adelns historia (2011), Bestiarium: en medeltida djurbok (2009) och Tusen år av fantasy: Resan till Mordor (2007). År 2009 tilldelades han Hertig Karls pris (Stora historiepriset), för att ha ”förmedlat väsentlig historisk kunskap till en bred allmänhet” och ”etablerat sig som en kunnig populärhistoriker av främsta klass”.

Monsterbestiarium finns tillgänglig i lokala bokaffärer samt på nätet.

Vill du se mer av Lina Blixts arbete? Spana in @linablixtart på Instagram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!