Bob hund: "Vi har aldrig cashat in - vi har betalat och tagit risker"

Bob hund anses vara ett av Sveriges bästa och mest kreativa liveband och på lördag spelar de på Gainesville Eskilstuna. Gitarristen Conny Nimmersjö berättar om formeln som hållit bandet på tårna i drygt ett kvartssekel.

Conny Nimmersjö beskriver Bob hund som familj. "Vi har känt varandra i 25 år, det har blivit så att det är vårt liv."

Conny Nimmersjö beskriver Bob hund som familj. "Vi har känt varandra i 25 år, det har blivit så att det är vårt liv."

Foto:

Övrigt2017-07-18 05:00

Conny Nimmersjö har lunch från sitt timjobb som han har mellan turnéerna och perioderna av låtskrivande, inspelningar och annat som är en del av i livet som en av medlemmarna i Bob hund. Dagen därpå ska han och resten av bandet in i replokalen för att förbereda sig inför en fyra spelningar lång turné som startar i Stockholm på torsdagen och landar i Eskilstuna på lördag. Det var ett tag sedan bandet spelade inför publik senast och inga flera konserter ligger tratten.

‒Vi turnerade väldigt mycket under 2015 och 2016, så vi har medvetet valt att inte spela så mycket i år. Så det dröjer nog ett tag innan vi ger oss ut igen.

I stället väntar en låtskrivarperiod nu i höst.

‒Vi har planer för 2018 och 2019, säger Conny Nimmersjö.

Det har gått 26 år sedan Bob hund bildades. Sedan dess har bandet gett ut ett dussin album, flera ep:s och en massa singlar, gjort en opera på Malmöoperan och skrivit stumfilmsmusik. De har också hållit auktion på prylarna som blev över när de sa upp sin replokal 2013 och i somras medverkade bob hund i ett ambulerande ljudkonstverk i Sörmland. Men först och främst har bob hund fortsatt att leverera lekfull, infallsrik och relevant musik på skiva och live inför publik. Gruppens senaste album, "Dödliga klassiker", kom för knappt ett år sedan.

Medlemmarna är i dag medelålders män som har försakat mycket av det som många av deras jämnåriga tar för givet: en stadig inkomst, fasta arbetstider och en vardag med rutiner. Enligt Conny Nimmersjö är det dock ingen uppoffring att leva kulturarbetarens mindre säkra tillvaro.

‒Det har inte varit fråga om något annat. Det är ju det roligaste vi har i livet. Tvärtom, det hade varit tråkigare att har en inrutad tillvaro och inte vara medlem i bob hund. Vi är en familj. Vi har känt varandra i över 25 år. Det har blivit så att det är vårt liv.

‒För min egen del är jag glad att jag har sluppit det där andra, det är aldrig något jag har velat ha, säger Conny Nimmersjö.

Flera i Bob hund har familjer.

‒Det är inte speciellt svårt att kombinera det, säger Conny Nimmersjö.

Det har snart gått 20 år sedan bob hund fick sitt genombrott med albumet "Jag rear ut min själ! Allt skall bort!!!" (1998), som innehåller låtar som "Tralala lilla molntuss, kom hit skall du få en puss" och "Nu är det väl revolution på gång". Bob hund gjorde inte som andra artister. Tvärtemot titeln på genombrottsalbumet annonserade de inte sina spelningar och tackade nej till intervjuer i en ambition att ha sitt första möte med publiken live.

Och när de sedan gav intervjuer valde lokala medier före rikspress.

‒Det betraktades som något av en krigshandling, minns Conny Nimmersjö.

Redan efter genombrottet kunde Bob hund ha gått i stå. Bandet kunde ha fastnat i prestationskrav inför att göra en uppföljande succéskiva, diskussioner om pengafrågor och marknadsplaner kunde ha gjort Bob hund till ett maskineri, ett företag i stället för en konstnärlig verksamhet.

‒Den problematiken finns för alla, säger Conny Nimmersjö.

‒Vi valde att söka en position där vi inte cashar in, vi betalar, tar risker och bryter ner. Idolskap har vi aldrig sökt.

‒Folk kan bli jävligt trötta på oss, det kan jag också bli, men det är ovanligt med rockband som spelar ihop i 25 år, säger Conny Nimmersjö.

Rockbandet som företeelse är spännande, säger han. Det är upplagt för konflikter, eftersom det mesta skapas i grupp.

‒Det är anarki, där den starkaste idén vinner - en öppen kreativ process.

Detta kan bli en källa till slitningar, bland annat när det kommer till det ekonomiska. Antingen kan en eller ett par medlemmar tjäna mer än de andra i egenskap av låtskrivare. I Bob hund delar man alla intäkter på sex personer. Men ett sådant system kan också skapa slitningar, säger Conny Nimmersjö.

Bob hund har i alla fall lyckats hålla ihop sitt band, så när som på ett avhopp av trummisen Mats Andersson på 00-talet, vilket försatte bandet i en depression. Numera är trummisen Christian Gabel en del av Bob hundfamiljen.

‒Nu har vi gjort lika många spelningar med Christian som vi hade med Mats. Vi är på en nivå som vi var på 90-talet, säger Conny Nimmersjö, och avser hur samspelt bandet är.

‒Det vore ju sorgligt om vi hade varit lika samspelta efter en spelning med Christian, säger han.

‒Det är otroligt kul att spela nuförtiden!

Bob hund

Bildades i Stockholm 1991. Bandet består av Thomas Öberg, sång, John Essing, gitarr, Conny Nimmersjö, gitarr, Mats Hellquist, bas, Jonas Jonasson, klaviatur och Christian Gabel, trummor.

Albumdebuterade med "Bob Hund" år 1994 och slog igenom brett med "Jag rear ut min själ! Allt skall bort!" år 1998.

Aktuella som ett av banden som spelar på Gainesville Eskilstuna på Strömsholmen lördag den 26 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!