Miljöprövningsdelegationen vid länsstyrelsen i Uppsala har gett företaget Scanergy tillstånd att bygga en vindkraftspark i Duvhällen, öster om Alberga. Det handlar om högst tio verk med maximal höjd på 210 meter.
Föreningen Duvhällen kringboende har sedan den bildades för drygt ett år sedan jobbat hårt för att stoppa planerna, och tänker inte ge upp i och med beslutet nu.
‒Självklart kommer vi att överklaga och är också beredda att ta frågan till Europadomstolen, säger Ester Koster.
Hon och föreningens sekreterare Anders Löfqvist tar oss med på en rundtur i området. Vi färdas längs en smal, slingrande grusväg. En av orsakerna till att boende protesterar mot planerna är brandrisken. Bränder i vindkraftverk har inträffat flera gånger i Sverige och utomland. De är ofta svårsläkta på grund av höjden.
‒För många är det här enda utvägen vid en brand, säger Esther Koster. Och det här är ett torrt område. Det kan regna runt omkring, men inte här. Sedan mars i år har det bara kommit 28 millimeter.
‒Terrängen här gör skogsbränder svårsläkta, inflikar Anders Löfqvist. Det finns det inte beredskap för. Minns hur det var vid storbranden i Västmanland för några år sedan, när vi tvingades ta hjälp av andra länder.
Esther Koster och Anders Löfqvist pekar ut flera hus längs vägen som kommer att ha ett eller flera vindkraftverk i sin närhet.
‒Där beräknas ljudnivån uppgå till 39,6 decibel enligt modellen, hur det blir i verkligheten vet vi inte, säger Esther Koster och pekar mot ett hus.
Den ljudnivån är ungefär som ett vanligt samtal.
‒Men nu handlar det om 24 timmar per dygn, 365 dagar om året, säger Esther Koster.
Skuggor som kraftverkens vingar ger när de roterar liksom det blinkande varningsljuset är andra störningsmoment som oroar.
Föreningen Duvhällen kringboende representerar cirka 94 procent av de boende i området. Totalt finns 77 fastigheter. Bland dessa har 10 köpts efter 2014 utan att köparna fått kännedom om vindkraftsplanerna. Många, även bland de som bott där i många år, har valt att bosätta sig i Duvhällen eftersom det i den tidigare översiktsplanen klassades som tyst område.
Vi träffar paret Tommy Curtson och Christina Örjan som bott permanent i området sedan 2001.
‒Lugnet och tystnaden var det första man fastnade för orsaken till att vi flyttade hit, säger Tommy Curtson.
‒Vi hade tänkt att vi skulle få bli gamla här. Men om vindkraftsplanerna blir verklighet kommer vi inte kunna bo här året runt. Ljudet, blinkandet och flackande skuggor kommer tvinga oss att dra upp bopålarna igen.
Enligt tillståndet måste produktionen av el vara i gång senast inom sju år.
‒Även om bolaget kommer fram till att det inte finns ekonomi i projektet och därför inte bygger, kommer beslutet att ligga som en våt filt över de som bor här under de åren, säger Anders Löfqvist.