Stödboendet ägs av bolaget Nytida Ungstöd i Mälardalen AB som driver flera verksamheter runt om i Sverige, tio i Sörmland. Boendet i Eskilstuna vänder sig till barn och unga med missbruksproblem eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och har varit igång sedan september 2015. Men nu har Ivo alltså fattat beslut om att stänga boendet.
– Det är en tillståndspliktig verksamhet som de bedrivit utan att ha rätt till det. Det är inte bra, säger Ann-Charlotta Brandett, inspektör på Ivo.
Det var vid en inspektion i början på mars som Ivo upptäckte att Nytida saknade tillstånd för stödboendet. Det betyder att verksamheten inte har kontrollerats av myndigheten vad gäller bland annat kvalitet. Inspektörerna noterade också att flera i personalen anställts utan att de först har kontrollerats i polisens belastningsregister.
– Det är allvarligt. Man får inte anställa någon innan man vet om personen är dömd eller misstänkt för en viss typ av brott. Man måste kunna ta ställning till om personen är lämplig eller inte, säger Ann-Charlotta Brandett.
Sju ungdomar mellan 17 och 19 år var placerade på stödboendet vid inspektionen. Två av dem borde egentligen inte bo där eftersom båda är i behov av mer omfattande stöd än vad boendet ska erbjuda, något som Ivo också är kritisk till.
Sedan den 1 januari 2016 måste en huvudman söka tillstånd hos Ivo för att få driva ett stödboende för barn och unga upp till 21 år. Nytida skickade in sin ansökan först i oktober.
– 1 januari kom kravet. I maj kom direktiven för vad exakt man ska ha med i ansökan, sedan tog det tid för oss att få fram allt, för lång tid. Men det är inte synd om oss, det är synd om ungdomarna som måste flytta fast de trivs, säger Martin Karlsson, verksamhetschef på Nytida.
Enligt Ivo:s beslut ska alla ungdomar som bor på stödboendet vara därifrån senast den 4 april.
Nytida driver flera stödverksamheter runt om i landet, däribland tio i Sörmland.
När det gäller personalen som inte kontrollerats utifrån polisens belastningsregister hävdar Martin Karlsson att de bara anställt personer som de känner till sedan innan. Samt att utdrag, i vissa fall, har kommit ett par dagar efter jobbstart.
Men det är ju ett krav att det ska finnas innan någon anställs?
– Det stämmer och vi har brustit i våra rutiner. Men hade det visat sig att någon haft anmärkningar hade den naturligtvis inte ha fått vara kvar.
Martin Karlsson väntar nu på ett beslut i det pågående tillståndsärendet. Till dess att det är färdigt kommer Nytida att fortsätta driva boendet, men bara för personer över 21 år, vilket inte är tillståndspliktigt. Han är kritisk till Ivos långa handläggningstider.
– Det är snart fem månader sedan vi skickade in ansökan och vi har fortfarande inget beslut, säger Martin Karlsson.
Ivo har svarat att, oavsett deras handläggningstider, så har Nytida bedrivit verksamheten utan tillstånd och får därför inte ta emot ungdomar som är under 21 år.