‒Vi hittar en del avvikelser som högt blodtryck, några jättehöga, en del gränsfall. Ganska många har höga kolesterolvärden och tänker inte alls på vad de äter. Det är inte heller ovanligt att vi hittar diabetiker som sen blir patienter här hos oss. Med tidig upptäckt och nödvändiga förändringar kan många sänka sina värden så det inte behöver leda till diabetes eller andra komplikationer.
Anna Frölund och hennes kolleger på vårdcentralen Bagaregatan i Nyköping har pratat en del om varför inte fler nappar på erbjudandet,
‒Jag tror att det handlar om tid, några tycker kanske att de inte behöver undersökas, andra går redan hos någon läkare och följs upp ändå. Och det finns alltid individer som misstänker att allt inte står rätt till men de vill inte veta. Jag tycker att de ska komma ändå. Kanske är det bättre än de tror och det kan gå att göra något åt det.
Flera frågor i enkäten är ganska privata, exempelvis kring alkohol, tobak och socialt nätverk.
‒Jag frågar alla hur de upplevt enkäten. Ett fåtal brukar svara att det varit svårt och att de hoppat över någon fråga. Det känns som att folk svarar väldigt ärligt.
Hur är det att motivera någon till att ändra sitt liv utan att komma med pekpinnar och bli moralpolis?
‒Vi har gått flera kurser i motiverande samtal. Det är inget stort problem. Vi frågar hur de själva tänker och ser på sin situation. Men alla vill inte sluta röka eller ändra sina matvanor.
Kan hälsoprogrammet bli lika självklart som att besikta bilen?
‒Jag hoppas det, att det sätter sig och att vi får fortsätta. Jag vill gärna lyfta fram vikten av att komma, det är en bra sak att göra även om man känner sig aldrig så frisk. Jag rekommenderar alla som får kallelse att komma.
Kan man säga att hälsoprogrammet räddar liv?
‒I vissa fall, ja.