Det säger Ola Gregebo, insatsledare på räddningstjänsten i Strängnäs.
Att det brinner i Sverige kan knappast ha undgått någon. Sverigekartor som hela tiden uppdaterats visar på brandhärdar från söder till norr. I stort sett hela landet är drabbat. Vissa bränder är utom kontroll. Sörmland är ett av de få län som hittills, just nu, har klarat sig utan någon större brand.
Just nu åker räddningspersonal från alla håll i landet till de län som har det värst och som har bett om hjälp.
– Räddsam Mälardalen har skickat en tankbil och en släckbil redan. På fredag morgon åker ett gäng på fem personer från Strängnäs till Ljusdal. Räddsam har också fått en förfrågan om att skicka stabspersonal till Särna eftersom man också måste förstärka på ledningssidan. Fyra personer ska åka dit, berättar Ola Gregebo.
Ola Gregebo säger att trots att man nu tar av de resurser som finns i länet och i norra länsdelarna av Sörmland, så finns det bra beredskap kvar om något skulle hända här. Men det är ett bekymmersamt läge.
– Vi har ju minimala styrkor eftersom det är semestertider också, säger han.
Försöker ni ta in folk som är lediga?
– Om man vet att det finns folk som har semester och är hemma så... Man kan ju alltid fråga. Men en del är ju bortresta och då går det inte. Det är ett väldigt pusslande, säger han.
Sedan konstaterar han enkelt:
– Vi går över varandras gränser nu. Brinner det ska det släckas, oavsett vem som håller i slangen.
Lars Lagebo är räddningschef i Eskilstuna kommun. Han håller med Ola Gregebo om att beredskapen i Sörmland, trots begränsade styrkor, är god.
– Vi har brandflyget uppe tre gånger om dagen i Sörmland. Västmanlands brandflyg går över mälaren och ser även Eskilstuna och Strängnäs, så för vår del finns det brandplan uppe sex gånger om dagen. Allt handlar om att vara snabbt på plats. Alla bränder är ju små till en början.
Häromdagen publicerade polisen i Eskilstuna och Strängnäs en bild på Instagram med två poliser som berättade att de nu var på väg mot Hälsingland för att hjälpa till i arbetet mot skogsbränderna. Under onsdagen publicerades även en video från de brandhärjade områdena.
[instagram url="https://www.instagram.com/p/BlX83LNDUbC/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=waqqqxtt0hvg" width="860" hidecaption="false"]
Lars Lagebo berättar att man på räddningstjänsten i Eskilstuna även fått in en hel del förfrågningar från frivilliga som vill hjälpa till i de brandhärjade områdena längre norrut i landet.
– När det gäller frivilliga så går det inte att ringa till Eskilstuna och säga att vi ska skicka frivilliga. Man måste ta kontakt med respektive räddningsledning via den kommun där det brinner. Där talar de om hur man ska bära sig åt. Jag vet att räddningsledningen i Jämtland tar emot frivilliga, men att man i Älvdalen inte ville ha in privatpersoner i skogen. Det beror helt enkelt på hur det ser ut lokalt och det måste respektive räddningsledning avgöra.
Räddningstjänsten i Flen har till skillnad från övriga i länet, fattat beslut om att inte skicka iväg några resurser från kommunen.
– Vi släpper inte iväg något från Flen. Vi ligger mitt i Sörmland och kommer nu i stället att vara en taktisk reserv för de andra kommunerna. Detta är ett beslut vi har tagit tillsammans med länsstyrelsen och jag tycker att det känns mycket bra, säger räddningschefen Kjell-Åke Källström.
Han är liksom andra mycket bekymrad över brandutvecklingen i landet och hoppas att planen att behålla resurser i Flen ska kunna vara ett bra taktiskt skydd för Sörmland om bränder skulle blossa upp också någonstans i länet.