Bråttom för Fogdö byanät – intresset är för lågt

Om fibernätet ska byggas ut till hela Fogdön inom den närmaste framtiden krävs det ytterligare 30 intresseanmälningar innan månaden är slut. Och behovet är stort, anser föreningen Fogdö byanät som ser snabbt internet som en nödvändighet för landsbygdens framtid.

Björn Qvarnström, Ola Larsson, Birger Porsback och Jan Janzén är aktiva i Fogdö byanät, som hoppas att fibernätet byggs ut till hela Fogdön inom en snar framtid.

Björn Qvarnström, Ola Larsson, Birger Porsback och Jan Janzén är aktiva i Fogdö byanät, som hoppas att fibernätet byggs ut till hela Fogdön inom en snar framtid.

Foto:

Övrigt2018-03-23 17:28

I ett ombyggt gammalt magasin drygt 20 minuters bilfärd från Strängnäs centrum driver Ola Larsson sitt it-företag, Viggeby data. Företagets fyra anställda jobbar med programutveckling, klientsupport och erbjuder servrar till flera företag, främst i centrala Stockholm.

‒Vi har 4G-anslutning (mobilt bredband, redaktionens anmärkning). Men ibland blir det för trångt i masterna. Det funkar bra på dagarna, men sämre på kvällarna när folk till exempel streamar film, säger Ola Larsson, företagets ägare.

När regeringen började erbjuda stödbidrag för utbyggnad av bredbandsnät omkring 2015, var han med och startade en ekonomisk förening, Fogdö byanät. Det befintliga nätet sträcker sig till Ica Granbecks och snart till fritidsområdet Vik. Men Fogdön är större än så.

‒Målet är att ansöka om bidraget för att kunna bygga fibernätet ända ut till Björsund och Hässlebyholm, säger Ola Larsson.

Jordbruksverket ansvarar för fördelningen av bredbandsstödet. För att en förening ska beviljas några pengar krävs det att 85 procent av de permanentboende i området anmäler intresse. Men eftersom det till en början var svårt för Fogdö byanät att beräkna vad det skulle kosta att gräva ner kablar på hela Fogdön, var det också svårt att räkna ut vad det skulle kosta varje hushåll att ansluta sig.

‒Den största kostnaden är att gräva. Den beror på hur besvärlig marken är, om det är svårt att ta sig fram och om det finns några fornminnen längs vägen, berättar Björn Qvarnström som också är engagerad i fiberföreningen.

Prislappen kunde landa varsomhelst kring 10000–100000 kronor, och den osäkra prognosen attraherade inte tillräckligt många fastighetsägare.

Efter många turer kunde föreningen inleda ett samarbete med Teliaägda fiberföretaget Zitius, som kunde formulera en ansökan till Jordbruksverket å byanätets vägnar. Zitius kunde också erbjuda en fast kostnad, 21900 kronor per hushåll, för att ansluta sig till ett eventuellt framtida fibernät.

Men fortfarande krävs det att tillräckligt många anmäler sitt intresse, och Zitius har satt 31 mars som en deadline.

‒Det saknas fortfarande ett 30-tal hushåll på Fogdön, säger Ola Larsson.

Vad som händer om inte målet är uppnått då, kan inte Zitius svara på i nuläget.

‒Det tar vi ställning till då, säger Fredrik Rendel som arbetar på Telias och Zitius kommunikationsavdelning.

Så du kan inte säga om projektet kommer att läggas ner, eller skjutas på framtiden?

‒Nej, det vet vi inte än. Men det viktiga medskicket är att det är hög tid att anmäla sitt intresse om man inte redan har gjort det, säger han.

För flera av Fogdö byanäts medlemmar skulle det vara förödande om fiberutbyggnaden dröjde ytterligare. Björn Qvarnström är bonde av den moderna skolan. Han använder sig av ny teknik för att göra sitt jordbruk mer effektivt och miljövänligt.

‒Jag använder en drönare eller satellitbilder för att läsa av tillväxten på åkrarna, hur mycket eller lite det växer på en viss plats ett visst år. Bilderna skickar jag till ett företag i USA som gör en styrfil till gödningsspridaren, så att den anpassar gödningen utifrån behovet där den är just nu, berättar han.

Informationen som skickas fram och tillbaka över Atlanten är tung och kräver bra internetuppkoppling. Björn Qvarnström upplever att det har blivit allt svårare.

‒När vi startade fiberföreningen var det som att andas i ett sugrör. Sedan dess har behovet blivit ännu större. Samtidigt kommer inte utvecklingen att gå tillbaka, utan avancerad teknik blir vanligare och vanligare i jordbruket, säger han.

I föreningen finns också Birger Porsback. Han driver konsultfirma från sitt hem, och kunderna finns i flera olika europeiska länder.

‒Jag behöver internet för våra möten, så att jag inte behöver flyga till Paris till exempel. Just nu hackar det så att jag blir galen, säger han.

Men det är inte bara företagare eller barnfamiljer med Netflix som är i behov av ett pålitligt nätverk hemma. Ola Larsson påpekar att äldreomsorgen styr om allt mer till digitala lösningar.

‒Till exempel kräver de nya trygghetslarmen bredband. Då måste uppkopplingen funka, så att ingen ramlar och blir liggande för att larmet inte fungerar, säger han.

Jan Janzén, som själv bor i Björsund, adderar ännu ett argument:

‒Vi lever under hotet att Telia skär ner telefonledningarna på Fogdön. Då skulle vi bli helt strandsatta om vi inte har fiber. Då kan inte landsbygden leva, säger han.

Så anmäler du intresse för fibernätet

På sajten fibertillalla.se finns mer information om fiberutbyggnaden på Fogdön. Skriv in din adress, så skickas du vidare till en sida där till exempel kan anmäla intresse. Om du är osäker på om din anmälan har registrerats kan du kontrollera det där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!