I takt med att de redan låga grund- och ytvattennivåerna sjunkit under höst och vinter, har oron stigit för de problem som kan uppstå i vår och sommar.
Tidningen rapporterade nyligen att risken för torrsommar är överhängande. Bristen på nederbörd har redan börjat koppla ett strypgrepp på vattenkranarna i flera av länets orter.
– Vi behöver kartlägga om kommunerna ser att vattennivåerna kommer att påverka deras dricksvattenintag, säger Anna Forslund, funktionschef vatten, miljö och klimat vid länsstyrelsen.
Nederbörden i fjol blev nästan 40 procent lägre än normalt. Det sammanföll med en liten vårflod och en ovanligt torr senhöst, perioder då vattenmagasinen normalt fylls på. Läget har försämrats ytterligare under den nederbördsfattiga vintern.
Enligt SGU, Statens geologiska undersökning, pekar mycket på risken för ännu en torr sommar som kan medföra restriktioner i hushållens vattenförbrukning. Senast den 31 mars vill länsstyrelsen veta mer exakt hur det ser ut i Sörmland, för att kunna bedöma vilka åtgärder som kan krävas.
På längre sikt ska länsstyrelsen ta fram en regional vattenförsörjningsplan som omfattar både de resurser som finns i dag och de som kan behövas i framtiden. Flera länsstyrelser i Mälarregionen har redan formulerat sådana strategier.
– Också vi har fått frågan från regeringen om hur förberedda vi står.
Försörjningsplanen ska också ta höjd för hur klimatförändringarna kan påverka dricksvattenresurserna. Enligt SMHI:s värsta framtidsscenario, riskerar delar av Sörmland om 50 år att sommartid drabbas av 40-procentiga sötvattenminskningar.