Briljera på midsommarfesten – här är allt du behöver veta

Sill, nubbe, midsommarstång och blommor i hår - så långt är du säkert med. Men varför firar vi egentligen midsommar? Och hur kommer det sig att midsommarstången ser ut som den gör? Onödig kunskap blir till partytrick vid middagsbordet.

Härliga svenska sommar i allmänhet och midsommar i synnerhet. Men helt svensk är inte midsommarstången, hur mycket vi än vill övertala oss själva det.

Härliga svenska sommar i allmänhet och midsommar i synnerhet. Men helt svensk är inte midsommarstången, hur mycket vi än vill övertala oss själva det.

Foto: Lindqvist Lars

Övrigt2018-01-08 19:14

Låt oss börja med det allra viktigaste, midsommarstången. Enligt Populär Historia härstammar den grönklädda stången från Tyskland och kom till Sverige någon gång under medeltiden. Men till skillnad mot Tyskland och andra europeiska länder är denna en symbol för sommar här i Sverige. I andra länder kallas den ofta majstång och reses då under förstamajfirandet.

Att resa stången tillsammans och sedan dansa och sjunga runt den är en tradition som funnits med i firandet sedan bondesamhället, 1800-talet. Men utseendemässigt har den varierat i både storlek, form och hur den smyckades. Att klä stången med löv var då, precis som nu, det mest populära valet.

Små grodorna, leken som många barn, och vuxna, förknippar med midsommar är faktiskt en ny företeelse. Inte förrän 1922 skrevs den ned "Sånglekar från Nääs".

Även om midsommarstången inte har sitt ursprung i Sverige går det definitivt att kalla den för svensk, den har ju faktiskt funnits i landet i väldans massa år.

Så vidare till firandets höjdpunkt, i alla fall för alla matälskare. Nu för tiden äter vi sill, färskpotatis och svenska jordgubbar med grädde eller glass. Öl och vin är oftast drycken. Men historiskt sett är denna meny relativt ny.

Vitgröt, filbunke, fisk och kött är några rätter som finns med i Nordiska museets arkiv. Men det hela berodde på var i landet de firande bodde då olika livsmedel fanns tillgängliga på olika platser.

Men det här med blommor under kudden då? Enligt Populär Historia ansågs midsommarnatten vara en magisk natt vilket tog sig i uttryck på flera sätt. Men en magisk företeelse lever kvar än i dag. Sju eller nio blommor ska under tystnad (viktigt) plockas och läggas under kudden. Personen kommer då att drömma om personen man ska gifta sig med. Vissa säger även att personen som plockar blommorna ska klättra över lika många gärdsgårdar, alltså sju eller nio. Det kan dock bli väldigt svårt i dag då gärdsgårdar inte är lika vanliga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!