Berndt Skoog, mångårig skräddare och ägare till Mäster Skoog i Eskilstuna får allt kallas för ett riktigt bröllopsproffs. En bra hjälp när vi ska spana in bröllopsmodet genom tiderna. Bilder som han har kvar efter en utställning ger en ordentlig bild över hur bröllopsmodet förändrats.
1800–tidigt 1900-tal
– I slutet av 1800- och början av 1900-talet gifte man sig i svart. Klänningen skulle även fungera på begravning eller vid högtidstillfällen. Man hade inte så mycket pengar. Det var bara de kungliga som gifte sig i siden och senare i vitt. Då ville man se ut som sina idoler och kungligheterna var dåtidens idoler, berättar Berndt.
I utvecklingen spelade krigen en stor roll. De satte spår i kvaliteten på tyger, att det blev svårt att få tag i bra material, men också i de influenser som kom utifrån. Klänningarna kom att visa mer hud, långa ärmar byttes mot korta och kjolen fick olika längd.
20–40-tal
– Under 20-talet var klänningarna lite kortare och man hade problem med material. Under 30- och 40-talen kom spetsen allt mer. Och långa slöjor. Men under 40-talet satte också kriget spår – i kyrkan hade man inte fått visa för mycket kropp, men nu kunde man ha kortärmat, soldater kom hem med nylonstrumpor till exempel.
50–60-tal
Under 50-talet gjorde filmstjärnor intryck och bröllopen blev större liksom material som duchesse och siden. Det mer romantiska tog över.
– Nu blev midjan mer markerad och gärna med en spetsöverdel.
När vi sen går in i 60-talet kommer de korta klänningarna och modeller som är mer empireskurna.
– Om man var "tvungen" att gifta sig var det bra med empireskuren, säger Berndt om klänningarna som är avtagna under bysten, och alltså väldigt passande när man är gravid.
70–90-tal
På 70-talet hände det andra grejer. Nu kunde man gifta sig i jeans eller färgglatt kortkort. Det skulle inte vara så stort och maffigt.
Detta påverkade de traditionella klänningarna och de blev enklare i modellen.
Något som 80-talet sedan vände upp och ner på när en explosion av puffärmar, markerade midjor, fluff, spets och glans gjorde sitt intåg – vilket fortsatte en bra bit in på 90-talet.
I dag
I dag hittar man influenser från många olika epoker men något som är stort är spets berättar Susanne Skoog och Lina Aronsson som jobbar med brudklädsel.
– Det är även fokus på ryggar, berättar Susanne och visar en elegant sjöjungfruklänning med lågt skuren rygg.
– I dag finns inget rätt eller fel. Du kan klä dig som du vill, gifta dig i kyrkan, på stranden, i stadshuset eller i trädgården... Vi har märkt en större efterfrågan på mer klädda klänningar. Men fortfarande går de axelbara bäst.
– Och något vi verkligen märkt är att bröllopskor inte går åt så mycket. Man har andra skor, kanske knallröda, eller gummistövlar, säger Lina.
Se olika klänningar i reportaget om Gunn Lundgren som har fyra generationers brudutstyrslar hemma i garderoben - länka