Brutala rånet i Flen följdes av rånturné genom landet

2011 rånades Handelsbanken i Flen. Civila människor som rörde sig ute på stan blev vittnen till det brutala brottet som skulle bli starten på en rånturné genom landet.

Övrigt2018-01-15 07:01

Den 18 maj 2011 bjöd på en solig förmiddag och många människor var ute i centrala Flen under morgonen. Många av dem skulle snart bli vittne till ett dramatiskt väpnat rån, där rånarna iskallt sköt mot polisen och civila människor hamnade i skottlinjen.

För de intet ont anande människorna som var ute och gjorde sina ärenden var det inte mycket som tydde på att det skulle hända något annorlunda just den här dagen. Men lugnet i Flen fick ett abrupt slut när en röd Volkswagen backade in mellan Ica och Handelsbanken. Ut ur bilen hoppade fyra rånare, som krossade bankens fönster.

Klockan var 09.38 när polisens länskommunikationscentral fick larmet om det pågående rånet. En polispatrull var ute på ett annat ärende i närheten, och då de hade lämnat bilen hörde de först inte larmet.

Det var i stället av en slump som patrullen mötte en av rånarna, som var maskerad och bar på automatvapen. När polisen tog skydd bakom polisbilen blev de beskjutna.

Jag släppte allt, tog kameran och sprang upp mot platsen

På Eskilstuna-Kurirens redaktion i Flen hade lokalredaktören David Gagnert Dalgren, i dag reporter på tidningens redaktion i Eskilstuna, precis börjat äta sin frukost när han fick höra om vad som var på gång.

‒Vår dåvarande chef Per Edlund fick tipset om att det pågick ett väpnat rån. Jag släppte allt, tog kameran och sprang upp mot platsen, berättar han.

De tre anställda som befann sig inne på banken har inte talat med media om vad som hände då rånarna tog sig in på deras arbetsplats. Men det som hände utanför banken var uppseendeväckande.

Stig-Ove Uddin, före detta kommunpolis i Flen, minns rånet som mycket brutalt.

‒Jag arbetade i mitt kontor i stadshuset och hörde på polisradion hur de skrek att det var ett väpnat rån i Flen och att en patrull hade blivit påskjuten. Jag tog på mig min civila jacka och åkte upp dit i min egen bil, berättar han.

Stig-Ove Uddin stängde av vägen så att inte fler folk skulle ta sig upp till platsen där rånet var i full gång.

‒Många förstod inte vad de handlade om, en del trodde att det var en filminspelning. En del blev förbannade och ville ta sig fram, de förstod inte att det var livsfarligt. Det här är ett rån man kommer ihåg, normalt sett brukar de inte vara så här brutala. De rånare som stod utanför banken sköt i luften om någon närmade sig, det var väldigt tur att ingen blev skadad, säger Stig-Ove Uddin.

Även Eskilstuna-Kurirens David Gagnert Dalgren minns rånet som brutalt.

När han kom upp till banken hade rånarna tänt eld på den röda Volkswagen de hade kommit i.

‒När jag kom upp såg jag den brinnande bilen, de beväpnade männen och den stora folksamlingen som gömde sig och tittade. Det var en osannolik syn, som i en actionfilm, säger han.

Det här var extremt på alla sätt

Han berättar att han aldrig har varit med om något liknande under sin karriär som journalist.

‒Det här var extremt på alla sätt. Jag minns att rånarna var så kyliga i sitt agerande. De var verkligen kalla, en stod och sköt, en kom ut ur banken och en stod lugnt och kollade läget. När polisen kom dit började rånarna skjuta mot dem. Många bilar hade skottskador efteråt och det måste ha varit änglavakt som gjorde att ingen civil skadades, säger han.

Rånarna lämnade den eldhärjade bilen bakom sig och flydde i en silverfärgad Volvo, som sedan hittades utbränd utanför Katrineholm.

Trots att man sökte med helikopter, utfärdade rikslarm och kopplade in Nationella insatsstyrkan så kom de fyra rånarna undan.

Men det som hade skett i Flen var bara början på en rånturné som skulle komma att fortsätta genom landet.

Bankrån som hade likheter med det i Flen började nämligen ske även på andra ställen.

Cecilia Brick, kommissarie vid region syd i Kalmars län, var spaningsledare för dessa rån, som skedde i Flen, Vansbro, Vimmerby och Töcksfors. Hon bekräftar att rånen var kopplade till varandra, och att man letade efter samma rånarliga.

‒När vi upptäckte vissa likheter vid de olika rånen bildade vi en rånkommission med personer från flera polisdistrikt och med Noa, då rikskrim.

Vilka likheter fanns mellan rånen?

‒De likheter som fanns var modus (tillvägagångssätt, reds. anm.) och signalement, säger Cecilia Brick.

Cecilia Brick berättar att brutaliteten var utmärkande vid rånen.

De var väldigt hänsynslösa i sitt sätt att hantera personalen

‒De var väldigt hänsynslösa i sitt sätt att hantera personalen, rånarna hade vapen med sig som de riktade mot dem, säger hon.

Rånarna kunde till slut gripas i december 2012, vid ett polistillslag i Bjurvattnet utanför Umeå. Rånarna hade planerat att begå ett rån även där.

Tre av männen dömdes till fem års fängelse för grovt rån och olaga hot i samband med rånet i Töcksfors, samt för förberedelse till grovt rån i Bjurvattnet. Den fjärde mannen dömdes till två års fängelse för medhjälp till grovt rån.

Hovrätten fastställde sedan domen mot de fyra männen, och ytterligare en man fick fyra månaders fängelse för vapenbrott.

Ingen har dömts för rånet på Handelsbanken i Flen, men för Cecilia Brick finns det dock inga tveksamheter om att det rörde sig om samma rånarliga som dömdes för rånet i Töcksfors.

‒Det var samma rånare som i Flen, men vi lyckades inte nå hela vägen fram. Tingsrätten gjorde helt enkelt bedömningen att vi inte hade tillräckligt på fötterna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!