Låt oss då jämföra detta beslut med de utfästelser som den politiska majoriteten gjorde när den tillträdde för snart ett år sedan.
”De negativa följderna av de senaste årens strukturförändringar inom skolans område ska lindras, bland annat genom bättre framförhållning i planeringen” står det i Socialdemokraternas, Folkpartiets och Centerpartiets majoritetsförklaring som presenterades i maj.
De högre hyrorna för lokalerna på Campusområdet är ett perfekt exempel på sådana negativa följder. Men tvärt emot ambitionen i majoritetens programförklaring får barnen och skolpersonalen ta hela smällen. Inte heller blev det mycket till framförhållning i planeringen.
Och så här skrev de tre kommunalråden Jens Persson (C), Björn Lind (FP) och Tord Tjernström (S) på debattsidan den 12 -maj:
”Vi vill ha öppna politiska processer med full insyn för medborgarna. Det ska vara lätt att följa vad som händer i Strängnäs kommun […] De som arbetar i Strängnäs kommun ska känna att de trivs, blir lyssnade på och tagna på allvar. […] Kommunen ska vara ett föredöme som arbetsgivare.”
Så blev det inte här. Processen har inte varit särskilt öppen utan gått i expressfart från förslag till beslut. Värst har skolpersonalen behandlats, den som skulle bli lyssnad på och tagen på allvar. De fackliga organisationerna fick informationen på tisdag morgon, för att några timmar senare infinna sig för MBL-förhandling. Dagen efter fattade nämnden sitt beslut.
De anställdas företrädare fick alltså ytterst lite tid på sig för att sätta sig in i en fråga där konsekvenserna för medlemmarna blir mycket stora. Detta genomförs dessutom av en nämndordförande som tillhör ett parti som på pappret är fackets främsta vän.
I samma debattartikel har kommunalråden med några rader om ledarskap och beslutsunderlag:
”Det ska heller inte råda något tvivel om att det är politikerna som har ledartröjan i detta arbete, tydliga besked ska därför ges till tjänstemännen så att beslutsunderlag och konsekvensanalyser blir tydliga. Särskild vikt ska läggas vid barnkonsekvensanalyser.”
Nog har majoritetens politiker ledartröjan, men det har inte direkt kliat i deras datorfingrar den senaste veckan. Efter att ha klubbat beslutet har de valt att hålla sig borta från debatten.
Och vem har sett några barnkonsekvensanalyser i detta ärende, de som nämndordförande Lotta Grönblad (S) ofta efterlyste under sin tid i opposition?