Butikskollektiv ger gamla produkter nytt liv och hem

Butikskollektivet Kungsplan Fyra erbjuder en mix av ekologiskt, veganskt, hantverk och second hand. – Att återanvända är det som är grejen nuförtiden, säger Anne-Marie Siverstad på Annies.

Re:Compute-IT har butiker både på Kungsplan Fyra och på Retuna.– Vi ville expandera säger ägaren Thomas Söderberg.

Re:Compute-IT har butiker både på Kungsplan Fyra och på Retuna.– Vi ville expandera säger ägaren Thomas Söderberg.

Foto:

Övrigt2018-04-12 14:14

I början av januari slog butikskollektivet Kungsplan Fyra upp portarna i centrala Eskilstuna.

– Folk hittar hit mer och mer. Det ökar sakta men säkert, säger Anne-Marie Siverstad på butiken Annies som är en del av kollektivet.

I kollektivet ingår även butikerna Små Busar och Re:Compute-IT. Små Busar och Annies flyttade sina butiker från Retuna Återbruksgalleria. Annies hette tidigare ReTuna kök & hem. En förklaring till att de flyttade var att de hade svårt att på egen hand driva butikerna i återbruksgallerian.

– Man måste vara där sju dagar i veckan. Det är svårt när man är ensam, säger Anne-Marie Siverstad på Annies.

Re:Compute-IT har fortfarande kvar sin butik på Retuna. Etableringen i butikskollektivet på Kungsplan innebär att företaget nu finns på två platser i Eskilstuna.

– Dels kände vi att vi ville expandera. Sedan kände vi att det kan vara bra att ha något inne i stan så att kunder som inte orkar eller kan komma ut till Retuna kan handla av oss ändå. Sedan har vi även större fokus på reparationer här, säger Thomas Söderberg på Re:Compute-IT.

De tre företagen delar nu på den 140 kvadratmeter stora lokalen. De delar även på kostnaden för hyra, el, internet och kassa. En person finns alltid på plats och tar emot kunder.

– Vi tar fortfarande emot saker precis som när vi låg i Retuna men nu tar vi emot direkt i butik. Nyheten är att vi nu även hämtar saker inom Eskilstuna. Vi gör så gott vi kan med alla produkter vi får in för att ge dom ett nytt liv och hem, säger Jenny Sundberg och fortsätter:

– Poängen med hela butiken är att många är mer och mer medvetna i dag. Men i dag få du åka runt på så många ställen för att hitta. Vi försöker samla allt på ett och samma ställe.

Små busar säljer begagnade barnkläder, mammakläder, leksaker och tillbehör. Företaget har även ett litet sortiment med nya varor samt ett sortiment av ekologiska barnprodukter. Små Busar har även sitt eget märke Små Busar Design som Jenny Sundberg producerar på plats i butiken.

– Alla ska ha råd med fina saker utan att behöva köpa allting nytt. Det är inte alla som har råd att köpa fint om det ska vara nytt hela tiden. När det gäller second hand-biten är det kunder som kommer och lämnar. Jag köper också in nya leksaker som är giftfria och ekologiska, säger Jenny Sundberg.

Annies erbjuder ekologiskt, fairtrade, vegan, återbruk och second hand.

– Jag har min ekologiska bit där jag har ekologiskt ät- och drickbart. Sedan har jag second hand, porslin, glas och så vidare. Sedan har jag lite egen design som jag kallar ReMade By Annie. Jag ar bland annat lite återbruk när det gäller lampor, säger Anne-Marie Siverstad.

– Det vi inte kan sälja eller göra om ser vi till att det hamnar på rätt ställe på återvinning eller återbruk.

Re:Compute-IT arbetar med återbruk av produkter inom hemelektronik, mobil och IT. Företaget säljer bland annat begagnade datorer, sladdar, DVD-filmer, spel och reservdelar.

– Vi lever i ett sånt slit- och slängsamhälle. Du köper en ny tv var tredje år - inte för att tv:n är trasig utan för att det är billigt. Personen som gör köpet är ofta inte intresserad av att försöka sälja den gamla tv:n eftersom man inte får så mycket för den och man inte vill ha hem främmande människor som ska pruta. Då brukar det i stället sluta med att man slänger grejerna för att det är enklare. Det är ett fruktansvärt slöseri! säger Thomas Söderberg.

Butiksinnehavarna menar att de lyssnar på vad kunderna vill ha och anpassar sortimentet efter deras önskemål.

– Vi satsar på att ha mycket som ingen annan har. Det är många veganer som kommer hit. Vi har lyssnat på vad de vill ha och köper in de här lite speciella sakerna som inte är så lätta att hitta någon annanstans, säger Jenny Sundberg

Hon har märkt att intresset för återbruk har ökat.

– Det märker jag jätteskillnad om man backar tillbaka 5-6 år. Då var det mer så att 'jag vet inte om jag vågar köpa begagnat'. I dag är det ingen som ifrågasätter längre utan nu är det en självklarhet. Bara på de åren har det hänt väldigt mycket, Jenny Sundberg.

När det gäller framtidsplanerna kan det bli aktuellt att satsa mer på veganskt och design.

– Vår tanke är att så småningom ta in mer veganprodukter framför allt. Vi ska försöka få in egna designers som vill ha sina saker i en butik. Vi är intresserade av till exempel smycken och kläder, men det ska handla om återbruk, säger Anne-Marie Siverstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!