Byggbolaget NCC har som mål att återvinna en större del av det avfall som uppstår vid byggen.
‒NCC vill möjliggöra en materialåtervinning och återbruk på minst 70 procent av vårt avfall, säger Pernilla Löfås på NCC.
Hon är fokusområdesansvarig för material, avfall och resurseffektivitet på NCC:s affärsområde Building i Sverige.
För några år sedan vann hennes kollega Maria Eriksson, som i dag är hållbarhetschef på samma affärsområde, innovationspriset Snilleblixten. Hon fick priset för sin idé att hitta nya användningsområden för lyftstroppar och initiera samarbeten med utbildningar inom återbruk.
En plockanalys från ett bygge har visat att tio procent av det brännbara byggavfallet består av engångsstroppar.
‒I och med att engångsstroppar oftast är i ett riktigt bra skick fast de ligger i avfallet och att det fanns den här innovationsidén ville vi testa om den gick att förverkliga, säger Pernilla Löfås.
Maria Eriksson kände sedan tidigare till utbildningen Recycle design-återbruk vid Eskilstuna folkhögskola. NCC tog kontakt med folkhögskolan och föreslog ett samarbete.
‒Förfrågan till oss var om vi kunde spåna fram några idéer på vad lyftstropparna skulle kunna användas till i stället, vilket vi nu har gjort, säger Eva Svensson, kursföreståndare för Recycle design-återbruk.
Utbildningen Recycle design-återbruk är ettårig. Studierna bedrivs på heltid. Kursen, som har 16 platser, är fylld. Det är nionde året som den anordnas.
Deltagarna får bland annat möjlighet att utveckla säljbara produkter av återbrukat material och samarbeta med olika samhällsaktörer. Klassrummet ligger en trappa upp i återbruksgallerian ReTuna.
Lyftstropparna består av 100 procent polyester. Materialet påminner om bilbälten, men är grövre.
‒Vi började med att klippa i det, limma det, göra hål i det, berättar Eva Svensson.
Efter att ha utforskat materialet började de fläta och sy. Studenterna har bland annat lyckats spinna ny tråd av materialet. De har både stickat och virkat.
‒Det som är så kul är att det är så mjukt, men det är så starkt fortfarande i den här formen, säger studenten Gabriella Abu-Ali.
Studenterna har bland annat flätat stolsitsar och en skärmvägg. Andra produkter är en gunga och en matta. Ytterligare exempel på produkter är en hatt, en lampskärm och smycken.
Studenten Thaina Kondo Borgström har tillverkat en peruk.
‒Det började med att jag provade att dra loss fibrerna med en nål. Sedan var det Gabi som tyckte att jag skulle göra en peruk. Det bara hände. Det är ju det som är kul här. Man behöver inte ha en färdig tanke direkt utan det utvecklas med tiden, säger hon.
Studenten Fanny Stjerna har tillverkat en klänning av lyftstropparna.
‒Vi har jobbat mycket mer tillsammans än vad vi brukar. Alla har haft exakt samma grundprodukt att utgå från. Sedan har det blivit så många olika saker, säger hon.
Resultatet av projektet presenteras på fredagen på KTH:s mötesplats Dome och Visions i Stockholm. Hela klassen deltar vid presentationen.
‒Målet är att de ska uppskatta idéerna som vi har fått och produkterna som vi har gjort och att de ska gå vidare med det, säger Gabriella Abu-Ali.
Studenternas arbete har imponerat på byggbolaget NCC.
‒Den här glädjen och kreativiteten som finns runt det här arbetet är så kul. Det finns en del ganska långsiktiga idéer hur man skulle kunna föra det vidare. Min förhoppning är att vi faktiskt ska kunna förverkliga det och ta nästa steg, säger Pernilla Löfås på NCC.