Byggmässan, som ägde rum på tisdagen, har blivit ett återkommande arrangemang. Årets upplaga var den fjärde i ordningen.
‒Vi tycker att det är viktigt att vi når ut med kunskap till våra kunder. Även allmänheten är välkommen hit, säger mässgeneralen Therése Pettersson.
Mässan har vuxit för varje år. Första året uppgick antalet utställare till 30 och antalet besökare till 100. I år hade mässan cirka 100 utställare och 1 150 besökare.
‒Det var över förväntan, säger Therése Pettersson.
Många av utställarna är leverantörer till AB Karl Hedin. De flesta har direkt anknytning till husbyggnation, som till exempel isolering, målarfärg och verktyg. Bland utställarna fanns till exempel Halle Uterum.
‒Det är ett jättebra forum att synas och träffa alla byggare som jobbar med våra produkter. Det här är perfekt, säger Patrik Porath vid Halle Uterum.
Mässan har breddats och bland utställarna fanns även flera bilföretag och en massör. Även kommunens stadsbyggnadsförvaltning fanns på plats.
‒Det här är en intressant mässa eftersom det är många hantverkare här. Får de lite kunskap om vilka regler som gäller kring bygglov kan de sprida det vidare, säger Sven-Erik Kangas, bygglovsingenjör.
Han konstaterar att det byggs mycket i Eskilstuna.
‒Det byggs mycket nytt. Det görs även mycket tillbyggnader. Det är de vanliga grejerna med inglasade uterum.
Har antalet bygglovsansökningar ökat?
‒Ja, de har ökat, men framför allt har komplexiteten ökat. Där vi har äldre detaljplaner är det ju ganska färdigbyggt och när man vill göra något ytterligare blir det krångel med att man måste höra grannar. Grannar har en ganska stark position och kan överklaga och ofta få rätt.
Har du något tips om vad man ska tänka på?
‒Ta gärna kontakt med oss först. Fråga vad som förväntas. Gå in på kommunens hemsida och läs. Sedan behöver man inte nödvändigtvis anlita ett proffs, men gärna någon som kan det här.
Boverket uppskattar att det finns ett behov av 700 000 nya bostäder fram till år 2025 i Sverige. Therése Pettersson på AB Karl Hedin upplever att byggklimatet är bra i Mälardalen.
‒Det är otroligt mycket på gång. Det har även byggts mycket under föregående år, men nu är det riktigt mycket stora projekt på gång.
Therése Pettersson nämner bygget av högskolans nya campus och bygget av bostäder i kvarteret Nätet i Eskilstuna. Det byggs även många lösvirkesvillor. Hon menar att det sänkta rotavdraget inte har haft någon större påverkan på byggklimatet.
‒Det är bostadsbrist och ju mer folk som flyttar hit desto mer arbetstillfällen blir det. Då byggs det butiker, förskolor och skolor. Många av våra byggare är fulltecknade fram till nästa år. Det är en positiv anda.
Vilka är trenderna inom nybyggnation?
‒Alla har produktutvecklat, till exempel Essve som har tagit fram en ny skruv så att man kan göra dolda montage på trallen så att du slipper fastna med strumporna i en skruvskalle som sticker upp. Man förfinar och förbättrar alla material. Man tänker mer på miljön, säger Therése Pettersson.
Är tillgången på arbetskraft tillräcklig?
‒Det är brist på kunniga hantverkare i Eskilstuna. Det finns inte folk att anställa. Branschen skriker efter kunniga hantverkare.