– Det är väldigt låga grundvattennivåer just nu. Det krävs mycket mer nederbörd för att nivåerna ska återgår till det normala säger, Jerry Persson, expert på sötvattensmiljöer och vattenrådgivare på Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
2016 har varit ett torrt år och även vintern 2017. Sedan i slutet av november har luckorna vid Sibro, som reglerar vattennivåerna i Båven, varit stängda. Det har pressat upp nivåerna lite. Men kvarstår de låga nivåerna vid första april, när kommunen öppna luckorna igen, ser det bekymmersamt ut för Båven, enligt Lars Juhlin på länsstyrelsen.
– Vi har gjort en utredning för en herrans massa år sedan och sammantaget kan vi på goda grunder säga att ingen verksamhet gynnas av låga vattennivåer i Båven, säger Lars Juhlin.
– Båven är dessutom ett Natura 2000-område och blir det torka riskeras de naturvärden som är i behov av ett normalt vattentillstånd, säger han och tar som ett exempel den rödlistade fisken mal.
Malen är förhållandevis talrik i Båven men är troligtvis ändå känslig för låga vattennivåer på våren, berättar fiskekonsulent Jimmy Blom på länsstyrelsen.
– Problemet med malen i Båven är att det, enligt Sveriges lantbruksuniversitet, är få fiskar som är föräldrar till hela beståndet. Det i sin tur beror på att det inte finns så många lekplatser, säger Jimmy Blom.
Malhanarna tar revir och leker med honorna där. Finns det få revir leker färre hanar och den genetiska variationen minskar ytterligare. Något som i sin tur gör att fiskarna blir mer sårbara för sjukdomar.
– Lekplatserna ligger vid videträdsöverhäng och rotmattor som går ut i vattnet, alldeles vid ytan. Sänks vattnet blir det ännu färre lekplatser för malen, säger Jimmy Blom.
Anledningen till att kommunen öppnar luckorna den första april, och börjar reglera dem igen sista augusti, handlar om en gammal dom mellan Nyköpings kommun och godset i Edeby. Gården ligger nordost om damluckorna i Sibro, vid Båvens strand, och godset marker riskerar normalt sätt att svämma över på våren.
Förvaltaren på Edeby gård, Peter Larsson, är dock inte intresserad av att åberopa någon deldom första april, om luckorna hålls stängda.
– Absolut inte. Det var tidigare ägare som drev igenom den domen och vi har inget intresse av att den följs nu. Vi har varit tydliga mot kommunen och länsstyrelsen hela tiden. Vi tycker att dammen ska skötas pragmatiskt så att vattenflödena är så jämna som möjligt och inga naturvärden riskeras, säger Peter Larsson.
Om vattennivåerna ligger kvar på de låga nivåerna första april kommer länsstyrelsen agera.
– Då är det rimligt att vi skriver ett föreläggande om att stänga luckorna, säger Lars Juhlin.
Samhällsbyggnadschefen på Nyköpings kommun, Mats Dryselius, välkomnar föreläggandet. Kommunen vill inte riskera eventuella skadeståndanspråk som kan komma om de frångår den gamla domen från 40-talet.
– Vi har frågat länsstyrelsen tidigare om de kan ge oss ett föreläggande så vi har något att luta oss emot men de har inte velat göra det, säger Mats Dryselius.
Vilka konsekvenser byråkratin eventuellt kommer att ha för alla malar i Båven återstår att se. Det beror även på vädret framöver. Mats Dryselius tror inte att de kommer bli så stora oavsett.
– Att hela det biologiska systemet skulle slås ut av en enda säsong av lågvatten har jag svårt att se, säger han.