Bytt är bytt – och många ville byta

För åttonde gången arrangerades klädbytardag på Eskilstuna Folkhögskola.

Övrigt2013-11-23 14:13

— Det är en del av miljöarbetet, och ett roligt sätt att få in människor på återbruk. Man märker att människor tycker det är kul att byta sina grejer. Och när man byter till sig ett klädesplagg sparar man otroligt mycket energi och vatten, jämfört med om man skulle köpa ett nytt, säger Lotta Pärn vid Eskilstuna Folkhögskola.

De som ville byta kläder fick ta med sig max fem plagg, och för varje inlämnat plagg fick man en biljett man kunde använda för att byta till sig ett annat plagg.

— Det händer att vi får säga nej till människor om de kommer med trasiga kläder, säger funktionären Klara Nordqvist.

En av dem som besökte klädbytardagen var studenten Yennie Moberg.

— Sist jag var här hittade jag väldigt bra kläder, det är ett bra system. Ett plagg som kanske känns trist för en själv kan vara guld för någon annan, säger hon.

Själv lämnade hon in bland annat en kjol, en tjocktröja och en skjorta. På plats hittade hon en jacka.

— Den är riktigt snygg, helt klockren, så den ska jag ha. Men jag tänker nog gå här några timmar och titta, det trillar ju in nya grejer hela tiden, säger hon.

Och klädbytardagen är populär. Förra gången kom det runt 400 besökare, och runt 1 600 plagg bytte ägare. Men även om det är roligt så är miljötänket ändå grunden. Att köpa nya kläder tär på miljön. För varje gram bomull som produceras krävs det lika mycket bekämpningsmedel.

— För exempelvis ett par jeans handlar det om runt 790 gram bekämpningsmedel. Om man hittar ett par begagnade besparar man naturen det, säger Beatrice Tjärnberg på Naturskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om