Camping kan polisanmälas – röjde skyddad naturmark: "Blev fint trots att det blev fel"

Styrelsen på campingen i Sundbyholm har röjt sly och ungträd i ett naturskyddat område som är viktigt för art- och växtliv. Kommunen har haft möten med campingstyrelsen som riskerar att bli polisanmälda för sitt agerande.– Jag tycker det blev fint trots att det blev fel, säger styrelsens ordförande Susanne Holmgren.

Röjningen avbröts när kommunen kontaktade campingen.

Röjningen avbröts när kommunen kontaktade campingen.

Foto:

Övrigt2018-05-25 06:05

I början av maj såg några av kommunens naturvårdsarbetare att det röjdes sly i en skogsdunge på campingen i Sundbyholm som ligger omgiven av ett naturreservat.

– De såg när det här skedde så jag blev kontaktad av dem, säger Oskar Forsum, kommunbiolog på Eskilstuna kommun.

Skogen som röjdes ligger precis intill lekplatsen på campingen men är ett naturskyddat område.

– Det är helt klart över gränsen, säger Oskar Forsum.

På naturskyddade områden är det kommunen som förvaltar marken och det finns en plan för vad som ska göras för att djurliv och växtlighet ska gynnas. Det är därmed förbjudet för allmänheten att röja eller påverka miljön där. En förening, som Sundbyholms camping, måste i så fall ansöka om det genom kommunen.

– Då ska det ske i samråd med förvaltningen innan och så har det inte varit i det här fallet, säger Oskar Forsum.

Enligt kommunen var det inte bara sly utan även ungträd, med en radie på över en decimeter, som togs bort. Generellt när någon bryter mot reservatsföreskrifterna, som Sundbyholms camping gjort, resulterar det i en polisanmälan. Ärendet har ännu inte kommit så pass långt att någon sådan gjorts, enligt kommunen.

Enligt Susanne Holmgren, som är ordförande för Sundbyholm camping, visste hon inte om att det var ett naturskyddat område och när en styrelsemedlem tyckte att de skulle röja upp på området, sa hon ja.

– Att det var naturskyddat område där hade jag inte en aning om. Det är väldigt olyckligt naturligtvis. Men det var ju en himla tur att vi inte hann röja mer, säger hon.

När kommunen kontaktade campingen om att de röjde på naturskyddat område avbröts också röjningen direkt, enligt Susanne Holmgren.

Men det är väl ert ansvar som styrelse att veta om var gränserna går?

–Självklart. Så är det ju.

Anledningen, enligt Susanne Holmgren, till att campingen började ta ner sly och, enligt kommunen mindre träd, på platsen var i första hand för att bilisterna som kör förbi lekplatsen ska se barnen som leker bättre.

– Fast det blev fel så tycker jag personligen att det blev jättebra och det tycker de flesta barnfamiljer också. Nu ser man ju bättre när barnen kommer farandes på sina små cyklar, säger Susanne Holmgren

Kommunen menar att det här är en viktig plats för fågelarter till exempel?

– Vi har flera medlemmar som kan fåglar och de säger att fåglarna som var där innan är tillbaka.

Så det är ingen fara menar du?

–Nej, nej. Tack och lov är de tillbaka.

Kommunen är dock av en annan åsikt.

– Även om man tar ner lite träd är det mot föreskrifterna. Det spelar ingen stor roll om området är stort eller litet, rent principiellt. Det som i mångas ögon inte är värdefulla träd, sly eller mindre buskage kan vara miljöer som är väldigt värdefulla för art- och fågelliv och så vidare, säger Oskar Forsum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!