Flytten av Thomasgymnasiet till det gamla P10-området och det som i dag kallas för Campus blev en dyr historia för Strängnäs kommun. 2009 konstaterade dåvarande kommunchefen Jan Heimdahl att notan landat på 94 miljoner kronor, cirka 30 miljoner mer än beräknat. Även hyran blev många miljoner mer per år än beräknat. För 2016 betalade kommunen 33 miljoner kronor i kallhyra.
Både politiker och tjänstemän i Strängnäs kommun fick kritik för hur affären hanterades. skolornas organisation samt koncernstrukturen, alltså hur de kommunala bolagen ska vara uppbyggda och arbeta.
Samtliga tre utredningar ska vara klara i oktober. Materialet ska sedan ligga till grund för de avgörande politiska beslut som kommer att behöva fattas inom en snar framtid.
Innan dess vill varken Jacob Högfeldt eller hans kommunalrådskollega Monica Lindell Rylén (S) svara på om Thomasgymnasiet och Thomasgården ska flytta, och vart de i så fall skulle ta vägen.
‒De frågor du ställer är precis de vi vill ha svar på med utredningen. Det är viktigt att de visar både för- och nackdelar. Många gånger påbörjas en utredning utifrån en förbestämd inriktning men så är det inte nu, säger Monica Lindell Rylén.
När det gäller Campus- och Thomaskomplexavtalen medger hon dock att bättre avtal är en förutsättning för att kommunen ska fortsätta sina verksamheter där.
I utredningen om koncernstrukturen ska tjänstemännen titta på möjligheten att bilda ett moderbolag där alla kommunens bolag kan ingå. Det skulle bland annat innebära att det blir lättare att flytta pengar för att jämna ut resultatet mellan bolag som går bättre och sämre.
‒Då skulle man också kunna ha en gemensam serviceverksamhet, till exempel att det är ett bolag som klipper gräset istället för att varje bolag sköter det vid sina fastigheter, säger Jacob Högfeldt.