Cecilia från Malmköping är årets konditor

Pärontårta med smördeg- och smörkolabotten. Det var vinnarreceptet när Årets konditor i går korades på Chokladfestivalen i Stockholm. Årets konditor är Cecilia Andersson från Malmköping.

Övrigt2012-10-12 21:47

På Chokladmässan på Nordiska Museet i Stockholm avgjordes i går tävlingen Årets konditor. Vinnare blev Cecilia Andersson som är uppväxt i Malmköping.
– Det känns helt underbart, sa Cecilia efter finalen.

De fem finalisterna bakade en trevåningstårta, tre olika praliner i 25 exemplar och ett bakverk, som var hemligt vad det skulle vara fram till dagen innan. Tävlingen pågick under många timmar.
– Man kör i sex timmar i högt tempo rakt igenom med pulsen i halsen.

Temat var höst. Motiveringen till att Cecilia vann var att hon hade en färg- och smakexplosion av svenska höstsmaker och att det hon presenterade var välarbetat och inbjudande.

Cecilia gjorde en höstpärontårta med smördeg- och smörkolabotten, pärongelé och päronbavaroise. Hon gjorde också tre olika sorters praliner. Det var hasselnöt/calvados-pralin, amaretto/körsbär-pralin och havtorn/lakrits-pralin. Dessutom gjorde Cecilia en äppelkaka.

Cecilia Andersson var med i tävlingen Årets konditor 2009 men kom då på andra plats. Året efter kom hon fyra i VM som en del i Stockholm Culinary Team. Frågan är om hon kan slå sig till ro nu vad gäller tävlande.
– Nu känner jag mig ganska nöjd. Nu är det bara att satsa det här året på vad titeln kan ge för uppdrag.

Cecilia är i dag chefskonditor på Tössebageriet i Stockholm. Men sin konditorbana började hon i Katrineholm. Först fick hon praktik på Sultans och sedan fick hon arbete där och jobbade på Sultans i fyra år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!