Cecilia Rydlo, med bakgrund som sjuksköterska, jobbar till vardags som lärare på sjuksköterskeutbildningen vid Mälardalens Högskola i Eskilstuna. De senaste fem åren har 80 procent av hennes tid emellertid tagits upp av forskning genom Örebro Universitet. Om vad då? Jo, om sjuksköterskeutbildningen, så klart.
Vård på olika sätt
Det hela började när hon upptäckte att de blivande sjuksköterskorna hade väldigt olika bild av vad det betyder att vårda en patient.
– En del säger att det handlar om att vara snäll och andra pekar på mer tekniska aspekter som att sätta dropp på rätt sätt. Alla har sin egen bild av vad vårdande innebär, redan från början. Tidigare studier har visat att vissa av studenterna till och med reducerar sitt kunnande under utbildningens gång.
Det gjorde att Cecilia blev nyfiken på vad som egentligen händer med studenterna när de utbildas.
– Jag har under arbetets gång sett att de växer i sina egna tankar om vad vårdande är. Ju längre de kommer i utbildningen desto mer övertygade blir de. Det intressanta är hur vi som lärare kan stödja studenterna så att de får in ett patientperspektiv och en fördjupning.
Läs hela artikeln i måndagens pappersupplaga av Eskilstuna-Kuriren.