Den 7 februari 2018 började som en helt vanlig dag för Christian Duran. Han skulle köra från Eskilstuna till Stockholm med sin lätta lastbil till jobbet. Med sig hade han som vanligt sin sex år gamla blandrashund, Isodor.
– Han var olik sig den dagen eftersom han var otroligt kelig hela vägen och började nosa och ville att jag skulle klappa honom hela tiden, säger Christian Duran.
Strax utanför Läggesta på E 20 kom han ikapp en långtradare på den raka 120-sträckan.
– Jag hade sett lastbilen och planerade omkörning – det jag inte visste var att den körde i 40 kilometer i timmen, säger han.
Sedan gick allt oerhört fort. Hans väska höll på att ramla ned på golvet och han vred sig lite för att rätta till den.
När han vridit tillbaka huvudet var det redan för sent.
Vindrutan exploderade och hela fronten trycktes in av den våldsamma kollisionen när hans lastbil körde in i det 25 meter långa fordonet.
Av en ren slump passerade hans svåger platsen bara två minuter efter att olyckan inträffat och kunde snabbt kalla på hjälp. Han kände genast igen lastbilen och såg också Christian Duran som hängde ut genom fönstret, fastklämd vid midjan. Det tog nästan en timme innan räddningstjänsten lyckades få ut honom ur den förstörda lastbilen. Lårbenet hade gått av på mitten, höftleden var i två delar och höger knä och den ena handen var brutna.
Kollisionen och det efterföljande räddningsarbetet minns Christian Duran glasklart. Det är först i ambulansen som minnet börjar bli suddigt.
– För att få mig ur lastbilen var de tvungen att ge mig något väldigt starkt för att jag skulle slippa smärtan. Så jag minns inte så mycket från resan till sjukhuset, säger han.
Hunden Isodor som motvilligt hade följt med in i lastbilen, hade inte samma tur.
– Det var som om han kände av att det skulle hända något. Han var inte så. Tyvärr så dog han, det gick inte att rädda honom, säger Christian Duran.
Samma dag genomgick Christian Duran den första operationen. Flera skruvar sattes i knät och låret, samtidigt som en typ av platta sattes in i höften. Det var efter detta som de verkliga problemen började.
Christian Duran drabbades av en ovanlig infektion som har försvårat läkningsprocessen. Istället för att påbörja sin rehabilitering och gå tillbaka till vardagen drogs han med ett kraftigt svullet knä och svåra smärtor.
– Ungefär en på 1 000 personer drabbas av det här. Det finns ingen forskning och de vet inte hur de ska behandla den. Du kan ta massvis med prover men de kommer bara visa negativt, säger han.
Nu har det på dagen gått nästan exakt ett år sedan olyckan inträffade. Det har blivit många turer med sjukhusbesök, läkarundersökningar och operationer – totalt sex stycken. Än i dag går han runt med en fraktur på lårbenet eftersom en centimeterlång bit på lårbenet vägrar läka.
I juni 2018 lät det som om han var på bättringsvägen då han fick klartecken från en läkare att börja jobba igen. Arbetsintervjun för ett jobb som plåtslagare gick bra och han skulle börja arbeta bara dagar senare. Då drabbades han av ett nytt bakslag.
Jag tycker att det är fel att det gått till på det här viset. De borde ha skickat mig till mer erfarna läkare för länge sedan, i stället för att testa sig fram med olika metoder
Christian Duran.
– Jag satt i ett vilande läge för benet och vred på det för att ställa mig upp och när jag gör det går benet av igen. Så jag fick en ny fraktur – på arbetsintervjun, säger han.
Christian Duran är kritisk till Ortopedkliniken på Mälarsjukhuset. Dels eftersom att han flera gånger uppmanat dem att skicka honom till ett annat län, dels eftersom att han upplever att läkarna som behandlat honom varit dåliga på att läsa på om hans tidigare sjukdomshistorik.
Dagen innan vår intervju har han fått bekräftat att remissen kommit fram och att han ska få en tid i Uppsala.
– Jag tycker att det är fel att det gått till på det här viset. De borde ha skickat mig till mer erfarna läkare för länge sedan, i stället för att testa sig fram med olika metoder. Jag önskar inte någon det här, säger han.
Åsa Andersson är verksamhetschef på Ortopedkliniken på Mälarsjukhuset. Hon kan inte uttala sig om detta specifika fall, men förklarar att det görs en individuell medicinsk bedömning om patienten kan få rätt vård på kliniken.
– Om inte så har vi avtal för regionvård dit vi skickar patienten, säger hon.
Christian Duran har har beslutat sig för att skicka in en anmälan till Ivo, inspektionen för vård och omsorg, för att låta dem titta på hela vårdprocessen.
– Om det hjälper vet jag inte, men jag förlorar i alla fall ingenting på att göra det, säger han.