– Det ska vara mycket fyllning överdraget med marsipan, säger Julitatjejen Cissi Strand – och bjuder våra läsare på sitt favoritrecept.
Bakade med mormor
Det var i köket hemma på Åkervägen i Julita de första bakexperimenten utfördes tillsammans med mormor. Det var så kul att hon släppte tankarna på att bli frisör och sökte till bageri- och konditoriprogrammet på gymnasiet.
– Men numer händer det inte så ofta att jag tar fram mjölet och stänker ner köket. Jag tycker det är roligare med skapandet. Som att göra dekorativa tårtor, säger Cissi Strand.
Mitt i meningen rusar hon upp från köksbordet och hämtar en skål med marsipanfrukter och sin mobil för att visa bilderna av en tårta formad som en docka, gjord av sockermassa för att beskådas – inte ätas. Allt är bevis för att skickligt utfört hantverk.
– Det är kul att få leka med formen. Efter smaken är den viktigast och sen kommer färgen, tycker Cissi Strand.
Idéerna flödar
Hon har inget självklart recept för en jultårta, men idéerna formas snabbt.
– Choklad, mandel och nötter hör julen till. Men kanske att det blir så mycket av sånt ändå att jag ska bryta smak mot något som inte är så likt det andra.
Som vaniljkräm – Cissi Strands egen favoritfyllning tillsammans med chokladmousse. Hon inser att hennes tårtor inte är unika när det gäller smakerna.
Mycket grädde
– När det gäller ingredienserna är jag lite konservativ. Som att det alltid ska vara riktig grädde. Och mycket. Man får heller inte blanda för många smaker.
På samma sätt tänker hon sig en klassiskt rund tårta i stället för ett bakverk format som en gran eller tomte.
Blir godare efter en dag
Det är överdraget som får signalera jul.
– Vit marsipan kanske, för vintern. Eller röd, för julen. Ovanpå dekorerar man med marsipanfigurer eller annat jultema.
Även om hon gärna moffar i sig mycket, för att använda Cissi Strands egna ord, när hon fikar får det gärna bli några bitar kvar till nästa dag.
– Jag tycker att många tårtor tjänar på att ätas dagen efter. Då har den satt sig, smakerna börjar gå ihop och den blir lite saftigare.